Poz.1 681x480

Др Мирослав Лукетић најавио научни симпозијум “Сто година од краја Великог рата” који ће бити одржан у Будви 6. и 7. новембра

Име: 05.11.2018 Dr Miroslav Laketic SIMPOZIJUM BUDVA; Опис: Др Мирослав Лукетић најавио научни симпозијум "Сто година од краја Великог рата” Тип: audio/mpeg

Јавна установа Народна библиотека Будве и “Паштровски алманах“ организују научни скуп “Сто година од краја Великог рата” који ће бити одржан у уторак и сриједу, 6. и 7. новембра у Народној библиотеци Будве.

Учесници скупа су еминентни научници из Црне Горе и шире који различито гледају и оцјењују догађаје и дешавања на нашем простору у овом периоду, саопштено је из ЈУ Народна библиотека Будве.

У уторак, 6.новембра у 9 часова научни симпозијум у Народној библиотеци Будве отвориће Владимир Булатовић потпредсједник општине Будва .

У академском панелу под називом “Историјски контекст Првог свјетског рата” који отвара научни скуп 6.новембра, од 10ч до 12.30ч на ову тему говориће: ректор Цетињске богословије Гојко Перовић, др Васиљ Јововић, академик Шербо Растодер, др Предраг Зеновић.

У другом дијелу академског панела “Бока у Великом рату” од 14 часова до 17 часова своје елаборације изнијеће: академик Зоран Лакић, др Милан Гулић, др Павле Анђус, мр Марко Јанкетић, Снежана Пејовић и Јошко Кателан.

Другог дана научног скупа “Сто година од краја Великог рата”, у сриједу, 7. новембра од 9 до 13 часовау панелу “Будвани, Брајићи, Маини, Грбљани и Паштровићи у Великом рату” учесници из нашег краја ће на основу сјећања својих предака, докумената и других извора, говорити о учешћу добровољаца у црногорској и српској војсци, саопштено је из Народне библиотеке Будва

Биће то својеврсни омаж нашим заборављаним херојима и борцима који су из патриотских побуда учествовали у рату за ослобођење и уједињење наших народа који су вјековима били под страном доминацијом.

Учесници овог панела су: Саво Мартиновић, Крсто Вукотић, Божо Мршуља, Марко Ивановић, Марко Б. Кнежевић, Иво Марковић, Немања Куљача, Блажо Кажанегра, Ђорђе Греговић и др Мирослав Лукетић.

Истог дана од 14 до 16 часова у панелу “Историја културе и друштва Црне Горе и Боке у вријеме Великог рата” своје теме саопштиће: др Павле Кондић, Добрила Влаховић и мр Душан Медин, мр Луција Ђурашковић, Слободан Митровић, мр Божена Јелушић, мр Милун Лутовац и др Мила Медиговић Стефановић.
Модератори ће бити Предраг Зеновић и Станка Станојевић.

Ставови изнијети на симпозијуму нису нужно и ставови Библиотеке, нагласили су из ове Установе.

Научни скуп је за наш Радио најавио др Мирослав Лукетић.

Poz.1 681x480

Poz.2 681x480