Advokat Leposavic Razgovor

Dr Vladimir Leposavić: Stav međunarodne zajednice jasan: neophodan dijalog, a ne ignorisanje sopstvenih građana

Ime: 03.03.2020 Advokat LEPOSAVIC; Opis: Stav međunarodne zajednice jasan: neophodan dijalog, a ne ignorisanje sopstvenih građana Tip: audio/mpeg

Komentarišući odgovor Majka Pompea, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, na pismo Arhiepiskopa Elpidofora, predsjedavajućeg Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u Njujorku, dr Vladimir Leposavić, član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske je u razgovoru za Radio Svetigoru kazao da se stavovi Majka Pompea, a time i Vlade SAD poklapaju sa stavovima pravnih eksperata, Episkopskog savjeta, sveštenstva i naroda uopšte.

„Svi koji su u medijima ispratili tu vijest o javljanju državnog sekretara SAD-a ovim pitanjem mogli su da vide da je njegov stav, a u tom smislu i stav američke vlade bio da je neophodno da se rešava dijalogom, a ne ignorisanjem sopstvenih građanja i pozicije Crkve i njenih primjedbi. Sugestija kad je u pitanju sam zakon je kako on mora nužno da izgleda da bi uopšte i bio zakon, a zatim i da bi se primjenjivao na crkve i vjerske zajednice na jednak i nediskriminatoran način. Dakle, ti stavovi samo odražavaju i poklapaju se sa stavovima koje su i naši eksperti, i episkopi i sveštenstvo sve ovo vrijeme unazad isticali i zbog toga javnost može da bude zadovoljna“.

On je dodao da je jako važno što sa svih relevantih međunarodnih adresa, misleći pritom na međunarodne organizacije, kao i predstavnike država koje su ili članice EU ili su među najuticajnijim političkim zemljama na svijetu poput SAD-a stižu poruke koje ne daju podršku ovakvom zakonu.

„Niko sa međunarodne adrese, bilo koje ili iz inostranstva, čak i oni koji su manje upoznati sa situacijom u smislu detalja i onoga što je sadržina samog ovog nesrećnog zakona, niko od njih nije ovom zakonu dao podršku. U tom smislu vidimo da se nižu jedna za drugom poruke koje apeluju na Vladu i šalju joj jasne signale da je neophodno da se vodi dijalog. Situacija u kojoj vi namećete zakon jasno osporene ustavnosti, a o legitimnosti i da ne govorimo, s“obzirom na to da se zakonom o vjerskim slobodama stvara imovinski spor odnosno fabrikuje pa se on istim tim zakonom i volšebno rešava, dakle takav jedan zakon vidimo da nije podržao niko od međunarodnih faktora i to može nama naravno da godi i da nas hrabri u tom smislu da je naš stav ispravan.

Mada, moram da kažem i da nije tako, ono što je prvo i najvažnije i presudno jeste stav i položaj našeg vjernog naroda i sveštenstva. Taj stav je izuzetno snažan i jasan. To je uvjerenje i želja da imovina crkve ostane imovina crkve, što je logično već i na jezičkom nivou, a kamoli na pravnom“, kazao je Leposavić.

Potvrđujući prethodne navode o važnosti stava vjernog naroda po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovjesti on je naglasio da litije kojima se više od dva mjeseca pravoslavni vjernici sa sveštenstvom suprotstavljaju pomenutom zakonu predstavljaju jedinstven čas hrišćanstva, građanske solidarnosti, čas demokratije.

„Na poslednjim razgovorima sa članovima Parlamentarne delegacije EU mi smo upravo ukazali na to da danas Crkva u Crnoj Gori drži jedan čas i hrišćanstva i građanske solidarnosti i čas onoga što bi mogla da bude jedna ljubav u svakodnevnom građanskom životu i poštovanje između sugrađana, ne samo velikog broja onog koji su nezadovoljni, a istomišljenici nego između neistomišljenika, dakle jedan zaista javni čas demokratije koji traje evo već mjesecima. To je najvažniji faktor. Taj faktor koji postoji ovdje je presudan i naša riješenost da odbranimo svoje pravo je u tom smislu najvažnija. Svaka podrška sa međunarodne adrese koja stiže u tom smislu i koja potvrđuje naše stavove da je dijalog neophodan je značajna. Dijaloga nije ni bilo ranije zato je i neophodan, na šta smo i ukazivali, što je između ostalog i glavni problem koji je i izazvao donošenje ovakvog zakona, dakle njegovo jednostrano donošenje praktično nametanje.

Sve su to argumenti koji se slažu i potvrđuju našu poziciju pa tako i ovaj sa vrlo važne adrese kao što je ako uporedimo dva tipa političkih sistema neko ko je predsjednik vlade SAD-a“, zaključio je dr Vladimir Leposavić, član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske.