Dragan Soc

Dragan Šoć nakon današnjih pregovora eksperata: Učinjen je pomak jer je druga strana izrazila spremnost da se ragovara i o promjeni zakona

Ime: 11.03.2020 Dragan Soc o sastanku ekspertskih timova; Opis: Učinjen je pomak jer je druga strana izrazila spremnost da se ragovara i o promjeni zakona Tip: audio/mpeg

Dragan Šoć nakon današnjih pregovora eksperata: Učinjen je pomak jer je druga strana izrazila spremnost da se ragovara i o promjeni zakona. Očekujem još upornije učešće građana na litijama, jer to pojačava našu pregovaračku poziciju

Sastanak sa ekspertskim timom Vlade bio je jako konstruktivan i otvoren. Jasno smo saopštili da se naš mandat kreće u okvirima zahtjeva Crkve koji se sastoji u tome da se sporne odredbe zakona o slobodi vjeroispovijesti trebaju mijenjati jer su one problem, a ne sama primjena zakona.“ kazao je nakon današnjeg sastanka pravnih timova Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore Radio-Svetigori advokat i član pravnog tima Mitropolije Dragan Šoć.

Advokat Šoć je kazao da je druga strana istaknula spremnost da se razgovara, nakon čega se ušlo u razmjenu argumenata i na kraju je dogovoreno da Vlada, na zahtjev Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odgovori na zahtjev Crkve o predlogu izmjena i dopuna zakona, kako bi pronašli izlaz iz trenutne situacije.

„Činjenica je da je, od početno tvrdog stava Vlade da nema razgovora bez implementacije zakona kako oni kažu, do toga da su spremni da razgovaraju i o promjeni zakona, učinjen veliki pomak. Vidjećemo da li će doći do konačnog dogovora. Jer od tog pomaka do konačnog dogovora ipak predstoji dosta trnovit put“, istakao je Šoć.

Na spekulacije u medijima da se radi o fingiranju dijaloga sa Vladine strane, Šoć kaže da za sad ne može suditi o tome.

„Za sada imamo njihovu jasno iskazanu volju da pričamo na ovu temu. Zavisno od toga kakav će biti njihov stav u narednom periodu moći ću da dam svoju ličnu procjenu da li je ova iskazana volja samo fingiranje da se ostvari neki rezultat ili stvarna želja“, kazao je on.

„Sledeći sastanak je dogovoren za narednu srijedu. Dogovoreno je da do tada dobijemo jasan politički stav druge strane da li su spremni da idu u razgovore o promjeni zakona i ako su spremni da vidimo šta misle o našem predlogu koji je već njima uručen i eventualno da li oni imaju neke svoje predloge u kom pravcu bi trebalo ići sa promjenom zakona. Zavisno od toga vidjećemo da li će taj sastanak biti korak dalje u rješavanju problema ili će se jednostavno pokazati da nema volje za rješavanjem problema i da je sve ovo što smo do sada radili izgubljeno vrijeme. Kao što sam kazao, naša snaga su naši građani koji kroz litije podržavaju sve ovo. Ja se nadam i očekujem da oni u narednom periodu svojom upornošću i masovnošću još jače i snažnije učvrste poziciju Mitropolije crnogorsko primorske i drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve koje djeluju na teritoriji Crne gore, da ostvare svoje legitimne interese i zaštite svoja ne samo imovinska, već i druga prava koja su ovim zakonom ugrožena.“ kazao je na kraju Dragan Šoć, član Pravnog tima Mitropolije crnogorsko primorske.

Rade Dulović