Драган Шоћ

Драган Шоћ: Припремимо се за нове литије

„Као један од људи који су учествовали у процесу одбране од дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести могу казати да је он произвео лоше последице и да заправо представља покушај власти да стави под контролу православну Цркву у Црној Гори“, казао је у вечерашњем гостовању на Интернет литији адвокат и члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске г. Драган Шоћ.

Коментаришући сам закон адвокат Шоћ је казао да је власт по њему ушла у један правни акт који је по својој суштини антицивилизацијски и што је најважније антицрногорски а чим је антицрногорски он је противан свему што се везује за историју и традицију овога краја.

„Корона вирус је дала властима предах, али вјерујем, када све ово прође, да ће се обновити литије и уколико Бог не просвијетли памет властима у међувремену мораће да схвате да не смију да срљају и да прихвате оно што им је понуђено а то је да часно изађу из ове ситуације тиме што ће се спорне тачке овога закона избацити.“

Господин Шоћ је истакао да је био пријатно изненађен реакцијом грађана и покретањем масовних литија, истакавши да су оне запале за око страним адресама које су се упитале да ли овакав покрет може да се одрази још више, односно да стабилност коју потенцирају буде доведена у питање на ширем нивоу.

Када су у питању преговори између експертских тимова Владе и Митрополије господин Шоћ истиче да је поприлично скептичан и опрезан:

„Види се да то није више онај тврдокоран став првог човјека ДПС-а да су литије лудачки покрет и демонстрирањем силе до неког става који је обећавајући што ја тумачим да су неки спонзори те власти који заправо управљају појединим процесима у овом дијелу региона сугерисали да се отвори и не фингира дијалог који би довео до решења и смирио ситуацију. У том смислу можемо говорити о неким назнакама, али ја бих радије задржао скептичан став све док се то не потпише, усвоји, објави и крене у правни живот.“

„Поручио бих да је привођење Митрополита Амфилохија и свештеника који се догодио прије неки дан, па и објаве да се за празнике службе одржавају без присуства вјерника, демонстација неке врсте силе првих људи полиције и тужилаштва. Моја порука свим људима који су учествовали на литијама је да се припреме. Власт рачуна да је енергија спласнула, да више неће бити лако мотивисати људе и да ће они покушати под окриљем ситуације која је тренутна након што она прође да наставе даље по старом а моја би порука била та да, кад се одмах створе услови, треба прва литија да покаже да се ништа није промијенило. Коронавирус ће поћи а уз корона вирус би ваљало крајем године да испратимо и ову власт јер је одавно прешла у хронично“, казао је на крају разговора адвокат и члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске г. Драган Шоћ.

Раде Дуловић