Arhijerejska Liturgija U Manastiru Podmalinsko

Duhovna radost u manastiru Podmalinsko

Ime: 08.12.2018 VLADIKA JOANIKIJE PODMALINSKO IMENDAN MATI EKETERINE; Opis: Duhovna radost u manastiru Podmalinsko Tip: audio/mpeg

U petak 7. decembra 2018. godine, kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Ekaterinu, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Podmalinsko kod Šavnika.

Vladici je sasluživalo sveštenstvo i sveštenomonaštvo više Eparhija, a duhovnoj radosti doprinjelo je molitveno učešće bratije manastira Visoki Dečani iz Eparhije raško-prizrenske na našem svetom i raspetom Kosovu i Metohiji.

Riječima arhipastirske besjede sabranima se obratio Preosvećeni Episkop Joanikije.

Vladika je kazao da „neiskazani, nezemaljski, rajski miris od moštiju Svete velikomučenice Ekaterine u manastiru na gori Sinajskoj, označava miris njene službe pred Bogom, dok je kao djevica, nevjesta Hrista poživjela svoj kratki zemaljski život“.

Vladika je čestitao imendan igumaniji Katarini, poželivši da je štiti i krijepi blagodatno zastupništvo ove velike svetiteljke na putu Božjem, putu spasenja.

Blagosiljan je i prelomljen kolač povodom imendana mati Katarine.

Nakon Liturgije, zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu ljubavi.