Duhovne svečanosti u Eparhiji mileševskoj

Duhovne svečanosti u Eparhiji mileševskoj

Ime: Duhovne svečanosti u Eparhiji mileševskoj; Opis: Tip: audio/mpeg

Eparhija mileševska i Crkvena opština pljevaljska obeležile su 27. oktobra 2017. godine, na praznik Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, dva jubileja: 90 godina od osvećenja crkve posvećene ovoj ugodnici Božjoj i 80 godina od blaženog usnuća Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Varnave, koji je rodom iz ovog grada.

U pomenutom hramu u navečerje praznika služeno je svečano bdenije na kojem je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije. Sasluživali su protojerej-stavrofor Marko Papić, paroh novopribojski; protosinđel Vladislav, nastojatelj manastira Svete Trojice kod Pljevalja; i protođakon Nikola Perković.

Eparhija Milesevska 1Potom je u Domu kulture održana duhovna akademija posvećena ovim jubilejima. U pozdravnom slovu episkop Atanasije je sa prisutnima podelio svoj lični odnos prema bleženopočivšem patrijarhu Varnavi, rekavši da je Patrijarh bio pametan, hrabar čovek, iz čijeg se života učimo kakav odgovor možemo dati u važnim istorijskim okolnostima u kojima se zateknemo. U programu je pored ostalih učestvovao i dr Žarko Leković, naučni saradnik Istorijskog instituta Crne Gore, koji je podsetio na svetao lik i delo patrijarha Varnave, izuzetne ličnosti srpske istorije u prvoj polovini dvadesetog veka.

Sutradan, na praznik Svete Petke, episkop Atanasije je služio svetu arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje protojereja-stavrofora Milutina Andrića, nekadašnjeg paroha pljevaljskog; protojereja-stavrofora Darka Jovića, paroha na Gukama kod Pljevalja; protosinđela Vladislava, nastojatelja manastira Svete Trojice; jeromonaha Zosime, nastojatelja Svetoarhangelskog manastira u Đurđevića Tari; i protođakona Nikole Perkovića. U toku Liturgije brojni narod je pristupio svetoj tajni pričešća.

Eparhija Milesevska 2Usledila je svečana svenarodna litija koja je prošla kroz Pljevlja u kojoj se Episkop sa sveštenoslužiteljima pomolio Bogu za napredak ovog grada i svih njegovih žitelja. Čestitajući slavu i jubilej hrama Vladika je naglasio da je na današnjim generacijama pravoslavnih Pljevljaka da ovaj hram koji su podigli njihovi preci održavaju u dobrom stanju, da ga ispunjuju sobom, da se u njemu prosvećuju i slušaju sveto Jevanđelje i po njemu da upravljaju i uređuju svoj život.

-Najbitnije je unutrašnji hram svog bića dobro sagledati i u dobru ga održavati, jer u našem biću ima mnogo toga i da se popravi i dovrši, dogradi i usavrši. Nažalost, ima i mnogo toga što treba da se razgradi, a to su gresi, poroci, loše navike, istakao je episkop Atanasije.

Na Trgu Patrijarha Varnave upriličen je i tradicionalni narodni sabor u slavu Svete Petke, zaštitnice Pljevalja i njenih žitelja.

Praznik Svete Petke duboko je urezan u kolektivno sećanje naroda ovoga kraja. Naime, 27. oktobra 1912. godine, vojska Kraljevine Srbije oslobodila je Pljevlja od viševekovnog turskog ropstva. Istog dana 1918. godine vojska Kraljevine Srbije po drugi put je oslobodila Pljevlja, ovog puta od okupacije austro-ugarske vojske. U znak zahvalnosti Svetoj Petki u Pljevljima je 1928. podignuta crkva njoj posvećena, a 27. oktobar je ustanovljen kao krsna slava grada.