Niš

Dva vijeka starog Sabornog hrama u Nišu

Ime: 18. 11. 2019 JUBILEJ NISKOG HRAMA PATRIJARH IRINEJ 1; Opis: Dva veka starog Sabornog hrama u Nišu Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Nišu, kojom je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski G. G. Irinej, molitveno je proslavljen veliki jubilej Niša i cele Pravoslavne Eparhije niške – dvesta godina starog Sabornog hrama Sabora Svetih Arhangela u Nišu.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služili su i Arhijereji Srpske Crkve – Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. G. Porfirije, Njihova Preosveštenstva Episkopi vranjski G. G. Pahomije, mileševski G. G. Atanasije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski G. G. Teodosije, kruševački G.G. David, bihaćko-petrovački G. G. Sergije, dalmatinski G.G. Nikodim i domaćin Preosvećeni Vladika niški G. G. Arsenije.

Svatjejšem Patrijarhu, Visokopreosvećenom Mitropolitu i Preosvećenim Vladikama sasluživali su Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara, Visokoprepodobni arhimandrit Prokopije (Tajar) iz Antiohijske Patrijaršije i Sevastijan (Gordon), iguman Manastira Krka iz Eparhije dalmatinske, Visokoprepodobni arhimandrit Dionisije (Pantelić), protojerej – stavrofor Raško Radović, arhijerejski namesnik za Italiju i protojerej-stavrofor Ermolaj Masaras iz grčkog grada Patra i brojno monaštvo i sveštenstvo.

Kao i na svakoj Svetoj Liturgiji u Sabornom hramu i ovu Svetu Evharistiju krasilo je pojanje hora niškog katedralnog hrama Niška crkvena pevačka družina “Branko” predvođena dirigentom g-đom Sarom Cincarević.

Saborni hram u Nišu ispunio je verni narod, gde je najpre sa radošću i ljubavlju dočekao Njegovu Svetost Patrijarha srpskog G. G. Irineja, da bi zatim uzeo molitveno učešće u Svetoj Evharistiji.

Veliki broj vernika pristupio je Svetoj tajni pričešća, a nakon otpusta vernika kojim je završena Sveta arhijerejska Liturgija, pozdravno slovo Njegovoj Svetosti održao je Preosvećeni Vladika niški Arsenije, u kome je najpre poželeo srdačnu dobrodošlicu Svatjejšem Patrijarhu, a zatim divnim rečima verni narod podsetio na slavnu istoriju malog Sabornog hrama.

“Po Božjem promislu naša generacija je imala priliku da učestvuje u njegovoj obnovi, da proslavi ovaj veliki jubilej i upiše se na stranice letopisa niške Saborne crkve Sabora Svetih Arhangela zajedno sa našim Svetim i hvale dostojnim precima” rekao je Vladika u svojoj besedi i istakao ” Proslavljajući ovaj veliki jubilej odajemo našu blagodarnost Bogu na tako velikom daru. Uznosimo molitve i pohvale našim Svetim precima koji su živeli i radili, podvizavali se i stradali za svoju veru, svoju Crkvu i svoj narod. Blagodarimo našoj Svetoj Pravoslavnoj Crkvi što nas je othranila i očuvala, za sve što nam je dala i što je činila za nas u proteklih osam vekova. Vaša Svetosti, Gospodo Arhijereji blagodarimo vam na bratskoj ljubavi koju ste nam ukazali i izdvojili vaše dragoceno vreme da sa nama danas proslavite ovaj veliki jubilej za grad Niš i nišku Eparhiju.”

Preosvećeni Vladika niški zahvalio se svima koji su doprineli, “makar i najmanjom leptom”, da mali Saborni hram zablista onim sjajem kojim sija danas na ponos svih nas.