Vladika Metodije

Dvije godine arhijerejskog služenja vikarnog Episkopa dioklijskog Metodija (Ostojića)

Dana, 22. jula 2018. godine, u svešteni episkopski čin rukom Njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, hirotonisan je Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski Metodije (Ostojić), vikar Mitropolita crnogorsko-primorskog. Tim povodom donosimo životopis preosvećenog vladike i pristupnu besjedu koju je izgovorio na dan svoje hirotonije.

 

ŽIVOTOPIS NJEGOVOG PREOSVEŠTENSTVA EPISKOPA DIOKLIJSKOG METODIJA (OSTOJIĆA), VIKARA MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG

Episkop dioklijski Metodije (u svijetu Ljubiša) Ostojić se rodio 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, od pravoslavnih roditelja Milinka i Dragice (rođene Milićević) kao treće dijete. Osmogodišnju školu Petar Dokić i prva dva razreda Druge gimnazije „Ognjen Prica“ završio je u Sarajevu odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu.

U Podgorici je završio preostala dva razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“. Za vrijeme života u Sarajevu završio je osnovnu – nižu muzičku školu „29. novembar“. Posle završene gimnazije 1994. godine upisao je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na kojem je i diplomirao 2001. godine. Godine 2002. došao je u Cetinjski manastir, gde je zamonašen na prazničnom bdeniju 11. jula 2004. godine sa imenom Metodije (po Svetom Metodiju Slovenskom).

Vladika MetodijeU čin đakona rukopoložen je 2005. godine na praznik Preobraženja Gospodnjeg u hramu posvećenom ovom prazniku na Žabljaku (odakle i potiče njegova porodica) od strane Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija. U čin prezvitera rukopoložen je na Badnji dan 2008. godine u Cetinjskom manastiru. Odlikovan je činom protosinđela 22. novembra 2009. godine u manastiru Slanci kod Beograda od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, sa čijim je blagoslovom od kraja 2007. godine bio je na poslušanju kelejnika Patrijarha srpskog g. Pavla, i na tom poslušanju ostaje do njegovog upokojenja.

Za namjesnika Cetinjskog manastira postavljen je 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita rukoproizveden je na Petrovdan 2013. godine u Cetinjskom manastiru. Iste godine diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa diplomskim radom na temu „Vaspitni značaj monaštva“.

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine odbranio je master rad na temu „Zetski Mitropolit Vavila (1494-1520) i njegov doprinos srpskoj duhovnosti i kulturi“ kod mentora prof. dr Predraga Puzovića. Od 2012. godine član je Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske Pravoslavne Crkve u ime Mitropolije crnogorsko-primorske. Takođe član je Eparhijskog saveta i Eparhijskog upravnog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu učeći grčki jezik, radi upisa doktorskih studija na Teološkom fakultetu ovog Univerziteta. Na redovnom proljećnom zasijedanju održanom u Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu od 29. aprila do 10. maja 2018. godine, Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izabrao je arhimandrita Metodija (Ostojća), za vikara Mitropolita Crnogorko- primorkog, sa titulom episkop dioklijski.

U čin episkopa hirotonisan je 22. jula 2018. g. u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici od strane Njegova svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja. Od Preobraženja 2018. g. obavlja i poslušanje glavnog urednika časopisa „Svetigora“ Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

PRISTUPNA BESEDA NJEGOVOG PREOSVEŠTENSTVA EPISKOPA DIOKLIJSKOG METODIJA (OSTOJIĆA), IZGOVORENA NA DAN HIROTONIJE U SVEŠTENI EPISKOPSKI ČIN

U Ime Oca, i Sina i Svetoga Duha,

Svima ljubljenima od Boga, pozvanima svetima, blagodat vam i mir od Boga Oca našega Koji nas izbavi od vlasti tame i prenese u Carstvo Sina ljubavi svoje Gospoda Isusa Hrista.

Vaša Svetosti, Vaša Visokopreosveštenstva i Preosveštenstva, časni oci prezviteri i đakoni, braćo monasi, sestre monahinje, predstavnici Vlade Crne Gore i Vlade Srbije, dame i gospodo, svi mi dragi u Hristu, braćo i sestre.

Neizmjerna blagodat Svetoga Duha dovela je mene poslednjeg i najmanjeg među vama do ovoga najsveštenijeg mi dana da ljubavlju Božijom i ljubavlju Vašom budem uveden u čin episkopa i položivši Vaše časne i svete ruke na moju glavu budem darovan Duhom životovornim, Duhom upravljanja, Duhom blagodati i savjeta, Duhom revnosti, Duhom utješitelja i Duhom istine.

Blagodarim Vašoj Svetosti iz čijih sam sveštenih ruku danas primio ovaj žezal vikara dioklijskog, blagodarim i svima Arhijerejima sa sveštenim Saborom koji ste me silom Duha Svetoga u ovaj dan Gospodnji proizveli u episkopa i predali mi ovu svetu službu pred narodom Božijim da svjedoči u vječnosti moju dostojnost.

Titulom vikara dioklijskog potvrđuje se danas kontinuitet i neprekinuto trajanje drevne episkopije na ovim prostorima i njenih nasljednica Svetosavske eparhije zetske, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske. Potvrđuje se neprekinuto trajanje u istom Duhu, u istom Izvoru, na istom putu i ka istom Uviru Koji je Hristos.

Kontinutitet koji upućuje na beskraj, na vječno trajanje, na infinitiv koji je Biti i koji vječno Jeste.

Kontinuitet istorije jednog naroda i svih naroda je, prvenstveno, duhovni identitet, tajni, otkrovenjski, a ne biološki, jer biologija je realnost smrti i prekid kontinuiteta.

Samo u Duhu svetome možemo steći identitet i održati kontinuitet sa pokoljenjima koja su živjela prije nas, sa svetopetrovićevskim i svetovasilijevskim periodom, i dalje, sa Zetom, i dalje, sa Kosovom i kosovskim zavjetom, i dalje, sa Svetim Savom, i dalje, sa Dioklijom, i dalje, sa Jerusalimom i Nazaretom Hristovim, i dalje, sa Bogom Trojedinim – vječni sveti hrišćanski identitet.

Uz kontinuitet i jedinstvo Duha u ljubavi, nijedan narod ne može nestati niti postati mali, upravo neprekinutim trajanjem u Duhu jedan narod postaje i jeste veliki narod.

No, i kada čovjek zaboravlja, jezik pamti. Jezik ćirilovskog plemena kroz koji neprestano struji molitvena energija živ je jezik, poput banje novoga rođenja i obnovljenja Duhom Svetim jer u Početku, ne slučajno, bješe Riječ.

Vaša Svetosti, oci arhijereji, bogoljubivi narode, najprije želim ljubavlju svojom zablagodariti Gospodu koji me je iz Prevječnog plana svoga izveo u ovaj svijet i stvorio, vodio i darivao, iz svake bure u tiho pristanište slave Njegove uvodio, od mladosti moje do današnjeg dana i svakog dana Božijeg.

Ljubim te Gospode Kreposti moja

Ljubim te Gospode Kreposti moja koji si me svojim neizrecivim promislom izabrao da budem sin najljubavnijih mi i čestitih roditelja, Milinka i Dragice. Hvala Vam, roditelji moji, za svu ljubav i žrtvu koju ste zbog mene podnijeli do današnjeg dana. Hvala Vam za život lijepi koji ste mi pružili od Sarajeva i Nišića do Žabljaka i Martinića. Hvala vam za radosnu kuću u kojoj sam rastao sa bratom Veliborom i sestrom Oliverom, u monaštvu Georgijom. Hvala vam za ljubav i slobodu koju smo preko Vas zavoljeli. Neka Vam Gospod podari dobro zdravlje i mirnu starost.

Ljubim te Gospode Kreposti moja i hvala ti za sva kumstva, prijateljstva, bratstva, poznanstva i dobrote Božijih ljudi Tvojih koje izobilno na mene izlivaš. Hvala ti za gradove u kojima sam živio, za ljude u tim gradovima, za pjesme, za gusle, za knjige i konje, hvala ti za šume i rijeke, ptice i zvijezde, hvala ti za puteve kojima si me vodio i za beskraj u dušama našim.

Ljubim te Gospode Kreposti moja i hvala ti za sve usnule pretke moje čija krv preispunja tijelo moje i čiji sveti blagoslov nosim i koji se raduju danas zajedno sa svima nama i svim Nebeskim obiteljima ovoj tajni što se danas nada mnom zbi.

Ljubim te Gospode Kreposti moja koji si me svojim neizrecivim promislom priveo na duhovno staranje mojim svetim učiteljima koji su, svaki ponaosob, ostavili sveti i blagosloveni pečat na mojoj duši i u vascijelom mom biću i zbog kojih sam ja danas ovdje pred Vama. Od prepodobnog lika i života oca Lazara Ostroškog do blaženopočivšeg Patrijarha srpskog g.Pavla, od bratstva podgoričkog i našeg divnog o.Dragana Mitrovića, do Cetinjskog mog milog bratstva i našeg blaženog spomena igumana Luke. Pa preko njih i kroz njih bezbroj bogotražiteljskih lica, imena i duša koja su me krijepila i pitala ljubavlju Oca našeg Nebeskog. Svakom od njih blagodarim za svu hrišćansku, očinsku, bratsku ljubav i pažnju, hvala im za njihove svete i plamene molitve. hvala im za tajne u koje su me uputili, hvala im za ljubav prema bogoslužbenom poretku i podvigu.

Ljubim te Gospode Kreposti moja i neka se pomene pred prestolom Svete Trojice premudra ličnost mog duhovnog oca, Arhipastira i Učitelja, Mitropolita Crnogorsko-primorskog g.Amfilohija. Hvala blagome učitelju hristočežnjivosti i molitvoljublja u Bogoslovlju našem nasušnom u čijem se čistom srcu rodih kao dijete njegove ljubavi, kao sin vjerni koga danas odjenu u porfiru Boga Velikoga. Neka svjetlost Njegovog života i podviga svijetli pred narodom Božjim u drevnoj i apostolskoj Crnoj Gori, na mnogo, i mnogo godina.

Blagoslovi Gospode našeg vladiku Joanikija i mog brata vladiku Kirila koji su moje utvrđenje, stubovi vjere, bratske ljubavi i podrške u podvigu koji je Gospod meni najmlađem i poslednjem od svih namjenio.

Zato, braćo i sestre ne budimo ništa dužni osim da ljubimo jedni druge; jer koji ljubi drugoga ispunio je zakon. Ljubav je, dakle, punoća zakona. Jer se sav Zakon ispunjava u jednoj riječi: Ljubi bližnjega svojega kao sebe samoga. A cilj zapovijesti jeste ljubav od čista srca i savjesti dobre i vjere nelicemjerne.

Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovjeku ne dođe, ono pripremi Bog onima koji ga ljube.

Draga braćo i sestre, molim vas, radi Gospoda našeg Isusa Hrista, i ljubavi Boga i Oca, i zajednice Svetoga Duha, budite mi saborci u molitvama Bogu za mene. Neka Gospod Bog, vašim molitvama, pokaže arhijerejstvo moje ukrašenim svakom vrlinom i opravdanim u ljubavi prema povjerenom mi narodu i vjernim prema Ocu mom duhovnome. Blagodarim i našoj braći arhijerejima koji danas nisu mogli biti sa nama, ali smo uvijek jedno i zajedno u Hristu Isusu i ljubavi neprolaznoj.

A Ti Gospode ne udalji milosrđe Tvoje od mene; milost Tvoja i istina Tvoja neka me uvijek zaštićuju. Pomoćnik moj i izbavitelj moj jesi Ti. Neka je blagosloveno ime Gospodnje od sada i do vijeka.

Zahvalnost Bogu za vjeru, ljubav i nadu, u slavu Hrista kao Tvorca i Glave tijela Crkve, Blagodat Gospoda našega Isusa Hrista s vama i ljubav moja sa svima vama u Hristu Isusu. Amin.