Prepodobni Justin Ćelijski

Emisija o bogoslužbenim osobenostima praznika Prepodobnog oca Justina Ćelijskog

U okviru novog izdanja emisije „Bogoslužbene osobenosti praznikâ srpskih svetiteljaˮ na talasima Radio-Besede, govorili smo o prepodobnom i bogonosnom ocu našem Justinu Ćelijskom.

U prvom delu ovog prazničnog izdanja emisije podrobno smo predočili svetiteljevo žitije, dok je u drugom delu razgovora bilo reči o bogoslovlju prepodobnog Justina i njegovom bogatom bogoslovskom opusu koji svedoči da je on sebe bogatio Bogom i večnom naukom Njegovom.

Celokupni opus prepodobnog oca Justina obuhvata oko četrdeset tomova spisa. Brojni teološki radovi ave Justina, osim dogmatike i egzegetike, obuhvataju oblasti patristike, asketike, liturgike, kao i teme iz hrišćanske filosofije i posebno iz pravoslavne antropologije i na Pravoslavlju zasnovane filosofije kulture.

Čovek i Bogočovek, naslov je koji bi mogao biti karakterističan i za celokupno njegovo bogoslovlje, jer u toj dvojedinoj temi Bogočoveka obuhvaćena je sva Justinova bogoslovska misao i životna filosofija i više od toga – sva njegova duboka i složena ličnost, po dimenzijama slična apostolu Pavlu i Dostojevskom.

To je ujedno i sveživotna Justinova misija – misija proroka i blagovesnika u našem veku i našem narodu, a ona se sastoji u krsnom, tužno-radosnom, raspeto-vaskrsnom svedočenju o Bogu i Čoveku, susretnutim i sjedinjenim, bez slivanja, umanjenja i gubljenja, u Hristu Bogočoveku, večnom božanskom Logosu i Tvorcu, ali i Spasitelju i Osmislitelju čoveka, roda ljudskoga i svega sveta.

Autor emisije: katiheta Branislav Ilić
Izvor: Info-služba Eparhije bačke