ivanjdan

Emisija o bogoslužbenim osobenostima praznika Rođenja Svetoga Jovana Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg

Danas je praznik velikog Preteče, jer je iz neplodnih krila Jelisavete došao, kao prorok veći od svih proroka, i nema takvoga niti se pojavio; On je prethodnik Svetila pesvetlog i glas Boga-Logosa, pratioc je Ženika, da pripremi Gospodu narod odabrani, da ih unapred očisti pokajanjem; On je izdanak Zaharije i dobri vaspitanik pustinje, propovednik pokajanja, za očišćenje greha; On je svima i u adu blagovestio vaskrsenje mrtvih, i moli se za duše naše. (Treća stihira na Gospodi vozvah)

Dolazak svetog slavnog Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Jovana najavljivali su prorok Isaija i prorok Malahija, a kada se vreme njegovog rođenja približilo, sveti Arhangel Gavril najavljuje prvosvešteniku Zahariji rođenje Jovanovo, da će Jovanova misija biti velika i blagoslovena i od Boga i od ljudi. Njegova propoved prethodila je dolasku Gospodnjem, a sveti Jovan je poslednji prorok Starog Zaveta i prvi Apostol i jevanđelista Novog Zaveta.

U toku jedne bogoslužbene godine postoji šest praznika posvećenih svetom Jovanu: 1. Začeće svetog Jovana; 2. Sabor svetog Jovana; 3. Prvo i drugo obretenje glave svetog Jovana; 4. Treće obretenje glave svetog Jovana; 5. Rođenje svetog Jovana; 6. Usekovanje časne glave svetog Jovana Krstitelja.

U sedmičnom bogoslužbenom krugu svaki utorak posvećen je svetom Jovanu, a pored toga prilikom pominjanja na otpustu sveti Jovan pominje se odmah posle Presvete Bogomajke. U drevnim liturgijskim tipovima možemo uočiti učestalije pominjanje svetog Jovana u bogosluženjima, kao što je primer iz Liturgije svetog apostola Jakova brata Gospodnjeg: „Pomenimo Presvetu, Prečistu, Preslavnu, Blagoslovenu, Vladičicu našu Bogorodicu i uvek Djevu Mariju, svetog Jovana, slavnog Proroka, Preteču i Krstitelja Gospodnjeg, božanske i svehvalne apostole, slavne proroke i pobedonosne mučenike, i sve svete i pravedne, da bismo njihovim molitvama i zauzimanjem svi bili pomilovaniˮ (završna prozba velike jektenije).

U životu Crkve posle Presvete Bogorodice najveće poštovanje iskazano je svetom časnom i slavnom Jovanu Proroku, Preteči i Krstitelju Gospodnjem. Jovanova  propoved prethodila je dolasku Gospodnjem u svet. On je udostojen da svoju desnicu položi na Spasiteljevu glavu prilikom krštenja u tokovima Jordanskim, a na kraju, posle svoje mučeničke končine, biva propovednik Evanđelja onima koji su adu. Himnografija ga naziva i prvim Pretečom, prvim Prorokom, prvim mučenikom, prvim Evangelistom, prvim Apostolom i prvim monahom, zemaljskim Angelom i nebeskim čovekom. Pored Gospoda i Presvete Bogorodice, sveta Crkva samo svetog Jovana proslavlja više puta u toku godine i tako ukazuje na duhovnu veličinu njegove ličnosti i nezamenjivi udeo u iskupiteljskom delu Gospoda Isusa Hrista.

Proroče i Pretečo dolaska Hristovog, ne umemo te dostojno pohvaliti, mi koji te ljubavlju poštujemo, jer neplodna tobom rađa i očeva nemost se oslobađa, slavnim i časnim tvojim rođenjem: I ovaploćenje Sina Božijega se svetu propoveda. (Tropar Rođenja svetog Jovana)

Ranije neplodna, danas Hristovog Preteču rađa, i to je ispunjenje svakog proročanstva, koje su proroci propovedali. Na Njega (Hrista) si na Jordanu ruku položio, javivši se kao Prorok Božijeg Logosa (Reči), propovednik, ujedno i Preteča. (Kondak Rođenja svetog Jovana)

Autor emisije: katiheta Branislav Ilić