pitajte-svestenika

Emisija “Pitajte sveštenika” sa Igumanom Savinski Makarijem

Ime: 13. 02. 2022-Pitajte svestenika-otac makarije savinski; Opis: "13. 02. 2022-Pitajte svestenika-otac makarije savinski". Tip: audio/mpeg

Otac Makarije Savinski: “Istina je nerazdvojna od Ljubavi“

Iguman manastira Savina jeromonah Makarije odgovarao je na pitanja slušalaca emisije “Pitajte sveštenika“ na Nedjelju o mitaru i fariseju, drugu pripremna nedjelja pred početak Časnog posta, u nedjelju 13. februara 2022. godine.

Otac Makarije savinskiOtac Makarije je podsjetio da je Istina nerazdvojna od Ljubavi, kao i da je temelj istinskog duhovnog života i odnosa sa Bogom istinsko smirenje.

“Treba se baviti svojim unutarnjim bićem, jer sve dok se budemo bavili drugima nećemo se baviti sobom. Tu je tajna našeg spasenja. Blagodat Duha Svetoga, Treće lice Svete Trojice, koga dobijamo na krštenju- taj pečat dara Duha Svetog otvara nam unutarnje oči za vječni život. Od nas pravoslavnih Hrišćana se zbog toga traži više. Drugi mogu da osuđuju, mi ne možemo. Mi treba da budemo uzor drugima, da inovjerni, videći kako se kroz nas projavljuje ljubav i živi Bog, prime našu vjeru, osjetivši da im je lijepo ovdje biti. To je blagodat koja preobražava čovjeka. Blagodarnost se rađa tako što vidiš Boga u svim odnosima sa bližnjima, i tako se našš život pretvara u vječnu Liturgiju koja je blagodarnost Bogu“- kazao je otac Makarije.

,,Kad se čovjek istinski sretne sa Gospodom, kada osjeti mir, radost, kada straha nestane, tada će moći, svako na svom ličnom planu, da izgovori one riječi Svetog Simeona Bogoprimca: Sada otpuštaš u miru slugu Tvoga Gospode, po riječi Tvojoj jer vidješe oči moje spasenje Tvoje.

Riječ ljubav se obično upotrebljava tamo gdje je nema. Gdje je ima ona se ne pominje nego se živi. Hrišćanska ljubav je prije svega sami Bog. To je Ljubav sa velikim LJ. Mi Hrišćani živimo tu Ljubav žićevi njome Hristom. Ljubav je djelatna, dok god u sebi nalazimo prostora za ljubav nalazićemo i prostora za žrtvu. Umanjujući sebe a veličajući bližnje mi se smiravamo. Na pravom smo putu ka istinskom Hrišćansktvu ako volimo sve ljude bilo da nam čine dobro ili zlo“- kaže otac Makarije.

Savinski iguman kaže da je čovjek veći od zvijezda.

“Gatanje i gledanje u zvijezde ne treba da postoji kod Hrišćana. Čovjek je ,,strijela čeznuća“ i ništa ne smije da ga zatvori u bilo kakav okvir, on mora biti otvoren ka vječnosti. Uvijek nam se otvara nova dimenzija vječnosti, i vječno usavršavanje u ovom životu. I nakon ovog života čeka nas novo nebo i nova zemlja u vječnom životu kada ćemo se opet usavršavati u Hristu. U usavršavanju nam pomažu i naša starija braća, anđeli. Jedina naša istina je Hristos. Nama je istina samo jedan-Gospod naš Isus Hristos“- kazao je Iguman Makarije.

Duhovne pouke oca Makarija toplo vam preporučujemo za slušanje.

Slobodanka Grdinić