Емисија “Питајте свештеника” са јеромонахом Макаријем Савинским

Емисија “Питајте свештеника” са јеромонахом Макаријем Савинским

Име: 14. 03. 2021 Pitajte svestenika-Otac Makarije; Опис: Емисија "Питајте свештеника" са јеромонахом Макаријем Савинским Тип: audio/mpeg

Отац Макарије: “Опраштање је небеска врлина“

 

Otac MakarijeОпраштање од свег срца, односно заборављање увреда, је кључ уласка нас хришћана у Царство небеско. Опраштајући ми стичемо могућност да волимо.

Опраштањем или неопраштањем ми бирамо између раја и пакла. Знаћемо да смо опростили некоме увреду онда када у свом срцу можемо да се помолимо за ту особу, као за самога себе. Опраштањем, које је небеска врлина, ми стичемо благодат Божију.

Опраштање је врлина коју ми треба да стичемо током свог живота, присиљавајући себе на добро и стичући Божију благодат која ће нам помоћи да савладамо гријех у себи, стичући истинску слободу.“- казао је, на почетку емисије јеромонах Макарије игуман манастира Савина, говорећи у навечерје почетка Часног поста о смислу и значају Свете четрдесетнице која је пред нама, тумаћећи Свето Јеванђеље на Сиропусну недјељу.

Отац Макарије је у нааставку емисије говорио о духовној и техничкој страни Часног поста и богослужењима у току прве седмице Васкршњег поста.

Он се осврнуо и на то колико се често треба исповиједати и причешћивати у току овог поста, а потом је одговарао на постављена питања наших слушалаца.