Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем-ставрофором Драганом Станишићем

Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем-ставрофором Драганом Станишићем

Име: 22.01.2023-PITAJTE SVESTENIKA-otac Dragan Stanisic; Опис: Емисија “Питајте свештеника” са протојерејем-ставрофором Драганом Станишићем Тип: audio/mpeg

Отац Драган Станишић: “Оца Владимира смо препознавали као ђакона који је дивним гласом громогласно славио Господа“

 

Протојереј-ставрофор Драган Станишић парох подгорички професор Цетињске Богословије одговарао је на питања слушалаца емисије ,,Питајте свештеника“ у недјељу 22. јануара 2023. године.

Отац Драган СтанишићПоводом упокојења блаженог спомена протођакона Владимира Јарамаза, који је сахрањен на градском гробљу у Никшићу, отац Драган је на почетку емисије са нама подијелио своја сјећања на оца Владимира, који смо, како рече отац Драган, препознавали као ђакона који је дивним гласом, громогласно славио Господа.

У сусрет празнику првог српског архиепископа и просвјетитеља који ћемо прославити у петак 27. јануара отац Драган је говорио о Светитељском лику Светог Саве српског.

Након уводног дијела емисије отац Драган је одговарао на постављена питања наших слушалаца међу којима су се нашла и следећа:

– Шта је заправо пали разум, и да ли нам он представља препреку у правилном разумевању дела светих отаца и светог Јеванђеља. Ако да, шта да радимо да бисмо избегли неспоразуме и погрешне закључке.
– Сведоци смо дешавања у свету, а и код нас, последњих година. Све се узбуркало. Свакодневно смо затрпани мноштвом различитих информација: вести, анализе, предвиђања, рокови итд. Под утиском наведеног, људи су збуњени, уплашени у сталном ишчекивању. Праве се поделе, заузимају стране, суди се појединцима, па чак и целим нацијама. Неретко се наведене појаве срећу и код црквених људи. Како да се Православни Хришћани на прави начин поставе у свему овоме? Да ли треба уопште да се баве свим тим информацијама? Или треба да остану на курсу покајања, молитве и Богопуздања, а свет нека иде куда иде?
– Постоје периоди када ми је све што има везе са духовним тешко, одлазак на богослужења, јутарње и вечерње молитве, Исусова молитва, читање духовне литературе. Па чак и кад себе присилим на све наведено, мисли лутају, будем расејан, све обављам механички. А буде и ситуација кад прескочим правило. Како се борити у тим периодима духовне охладнелости?
– Знамо да је воља Божија да будемо Божији. Али како да у појединим животним ситуацијам, кроз које сви пролазимо, спознамо шта је воља Божија за нас?

Ово су само нека од питања на која ћете одговоре наћи ако одлушате емисију ,,Питајте свештеника“ са оцем Драганом Станишићем.