Емисија “Питајте свештеника” са протојерејeм-ставрофором Слободаном Јокићем

Емисија “Питајте свештеника” са протојерејeм-ставрофором Слободаном Јокићем

Име: 27. 11. 2022-PITAJTE SVESTENIKA-otac Slobodan Jokic; Опис: Протојереј-ставрофор Слободан-Бобан Јокић Тип: audio/mpeg

Отац Слободан Јокић: “Вјера је живи однос са Христом“

 

Протојереј-ставрофор Слободан-Бобан Јокић архијерејски намјесник никшићки одговарао је на питања слушалаца емисије “Питајте свештеника“ Радија ,,Светигора“ на Двадесет четврту недјељу по празнику Педесетнице, у недјељу 27. новембра 2022. године.

Otac Slobodan Jokic
Протојереј-ставрофор Слободан-Јокић

На почетку емисије отац Слободан је тумачио двије јеванђелске приче које наша Света Црква предлаже на ову Свету недјељу: Исцјељење крвоточиве жене од тјелесне болести и васксење Јаирове кћери од смрти. У оба случаја Исус им каже: Не бој се. Вјеруј и бићеш спасена!

“Вјера је живи однос са Христом која без тог живог односа постаје само форма. Морамо дубоко да живимо вјером и да сваки тренутак нашег живота буде испуњен вјером која је утемељена у нас.

Говорећи о празнику отац Слободан је подсјетио наше слушаоце на Светитељски лик Светог Краља Стефана Дечанског кога смо прославили 24. новембра.

Благосиљајући почетак Божићног поста који је пред нама отац Слободан Јокић је говорио и о смислу и значају Божићног и поста уопште.

У другом дијелу емисије отац Слободан Јокић је одговарао на питања слушалаца наше емисије међу којима су се могла наћи и следећа:

-Шта је тајна спасења. Шта човјек треба да схвати да би је разумио?
– Да ли је Господ дошао у овај свијет ради оних који су се добровољно одрекли пута спасења?
– Гдје је наша истинска отаџбина и како се за њу припремати?
– Да ли је тачно да ни један човјек кога сретнемо у животу није пролазна личност, да је све људе на нашем земаљском путу ту поставио Бог, а не нека случајна ситуација?
– Рушевине наших најљепших храмова свједоче о томе да смо ми народ који живи на рушевинама културе. Шта је то што човјека тјера да на рушевинама тражи живог Бога.
– Објаснити ријечи пророка Јеремије “Биће земља пуна познања славе Господње као што је море пуно воде и ниједно тијело неће остати без њега”.
– Да ли је вјера у Бога урођена или је дар Божји?
– Да ли Бог на рођењу човјека зна да ли ће се он спасити?

Ово су само нека од питања на која ћете одговоре чути ако одслушате ову емсију пуну душекорисних поука оца Слободана Јокића.

У недјељу 4. децембра на наша питања одговараће свештеник Жељко Ћалић парох даниловградски.