pitajte-svestenika

Емисија “Питајте свештеника” са свештеником Јованом Радовићем

Име: 28. 08. 2022. PITAJTE SVESTENIKA o. Jovan Radovic; Опис: Емисија "Питајте свештеника" са свештеником Јованом Радовићем Тип: audio/mpeg

Отац Јован Радовић: “Манастир Морача је за нас Морачане извор топлине и молитве“

 

Свештеник Јован Радовић парох подгорички одговарао је на питања слушалаца емисије “Питајте свештеника“ на празник Успенија Пресвете Богородице-Велику Госпојину у недјељу 28. августа 2022. године.

Отац Јован РадовићНа самом почетку емисије отац Јован је тумачио зачало из Светог Јеванђеља на Једанаесту недјељу по Духовима.

“Најкраћи пут спасења је да не осуђујемо да не би били осуђени и да праштано да би и нама Бог опростио“- казао је отац Јован.

У наставку емисије свештеник Јован Радовић је говорио о празнику Успенија Мајке Божије, рекавши да се Пресвета Богородица успела на небо својим упокојењем, што је био почетак прослављања побједе над смрћу, васкрсења Господњег.

“Манастир Морача који већ 770 година свједочи Православље у Црној Гори и данас био обасјан светлошћу и благодаћу овог великог празника Велике Госпојине, који је слава ове Светиње“, казао је отац Јован Радовић који је данас у овој древној немањићкој светињи служио свету литургију.

У наставку наше емисије отац Јован Радовић је одговарао на постављена питања наших слушалаца међу којима су се нашла и следећа:

– Како је правилно узети нафору и све дарове у Цркви и шта означава нафора. Да ли је можемо однијети некоме ко због болести није могао доћи у цркву?
-О усклађености морала и вјере?
-Како се борити против депресије и напада панике. Редовним молитвама или је потребно прочитати и акатист или псалтир. Који је борбени духовни план против депресије?
-Кажу да је гордост мајка свих гријехова. Значи ли то да човјек гријеши због гордости, на примјер завиди, гњеви се и тако даље…?
-Како исповиједати своје гријехове, да ли ићи у детаље или их само назвати именом?
-Је ли довољно упалити поједну свијећу за све живе за које се молимо и исто тако за мртве или је потребно за сваког понаособ?
-Кад је најбоље вријеме да се дијете крсти? Да ли је потребно крстити дијете чим напуни четрдесет дана и на који начин објаснити родитељима значај крштења?