Emisija “Pitajte sveštenika”sa glavnim i odgovornim urednikom Radija “Svetigora“ protojerejem Nikolom Pejovićem

Emisija “Pitajte sveštenika”sa glavnim i odgovornim urednikom Radija “Svetigora“ protojerejem Nikolom Pejovićem

Ime: 13. 09. 2020 Pitajte svestenika Otac Nikola Pejovic; Opis: Otac Nikola Pejović Tip: audio/mpeg

Emisija ,,Pitajte sveštenika” sa glavnim i odgovornim urednikom Radija ,,Svetigora“ protojerejem Nikolom Pejovićem, parohom momišićkim

Otac Nikola Pejović: “Nadamo se da je vrijeme bogoboračke, anticrkvene, antičovječne i anticrnogorske politika iza nas“

Otac Nikola Pejović“Narod je jasno shvatio poruku bivše vlasti i pored fantomskih birača i velikih pritisaka kojima je bio izložen, glasao za one političare koji su se pobunili i stali uz Crkvu u odbrani ljudskih prava, među kojima pravo na slobodu vjeroispovijesti zauzima najvažnije mjesto. Na ovaj način poražena je bogoboračka, anticrkvena, antičovječna i anticrnogorska politika jer se nešto slično nikad u istoriji Crne Gore nije dešavalo“- kazao je, između ostalog, u emisiji “Pitajte sveštenika“ glavni i odgovori urednik ovog Radija protojerej Nikola Pejović.

Slušaoce emisije ,,Pitajte sveštenika“ zanimala je, između ostalih pitanja, i aktuelna situacija u Crnoj Gori i to da je režim Mila Đukanovića smijenjen na demokratskim izborima, što je veliko iznenađenje za mnoge.

Da li je ovim završena i naša borba za odbranu svetinja koja je mjesecima trajala u vidu litija. Postoje još neki zahtjevi koje srpski narod očekuje da ispuni nova vlast a to je povlačenje priznanja Kosova, vraćanje zastave i himne kao i srpskog jezika u škole, pa i uvođenje vjeronauke-glasilo je pitanje naših slušalaca.

Glavni i odgovorni urednik Radija ,,Svetigora“ protojerej Nikola Pejović, paroh momišićkim podsjetio je da se, sada već bivša vlast u Crnoj Gori u poslednjih sedam-osam mjeseci deklarisala kao izrazito bogoboračka.

“Ulaskom u proceduru krajnje diskriminatorskog i necivilizacijskog bezakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je imao anticrkveni i antidemokratski karakter, bivša vlast je imala namjeru da otme Svetinje Srpske pravoslavne Crkve i da ih pripoji državi. Litije koje su, kao vid narodnog otpora i neslaganja, uslijedile imale su jedan cilj i zahtjev a to je da se ovaj bezakon izmijeni i povuče, i napravi bolji zakon koji će važiti podjednako za sve kako bi se znalo šta je crkvena a šta državna imovina i koja je pozicija Crkve u državi. Bez obzira na nezapamćen broj nezadovoljnih građana, koji su učestvovali u litijama sa svijećama, ikonama i molitvom u srcu, vlast nije imala sluha čime je Crkvu uvukla u izborni tok i proces naročito zapaljivom retorikom gdje su iz usta najviših državnih zvaničnika dolazile izjave da će “Crkva biti pobijeđena na izborima“, da će biti ukinuta, da će joj se oteti imovina a sveštenstvo i monaštvo biti prognano“- podsjeća otac Nikola i naglašava da smo imali situaciju da su tamničeni vladike i sveštenici, da se vjerni narod privodio i prebijao, da su rušeni manastirski konaci i brojne druge primjere.

Otac Nikola kaže da nas je ovim tadašnja vlast jasno upozorila da će, ukoliko dobije narodno povjerenje, biti spremna da se obračuna sa Crkvom.

“Narod je jasno shvatio ovu poruku i pored fantomskih birača i velikih pritisaka kojima je bio izložen, glasao za one političare koji su se pobunili i stali uz Crkvu u odbrani ljudskih prava, među kojima pravo na slobodu vjeroispovijesti zauzima najvažnije mjesto. Na ovaj način poražena je bogoboračka, anticrkvena, antičovječna i anticrnogorska politika jer se nešto slično nikad u istoriji Crne Gore nije dešavalo“- kaže otac Nikola Pejović.

Otac Nikola dodaje da se nada da je to vrijeme iza nas i da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti biti povučen i napravljen novi koji će biti jednak za sve vjerske zajednice.

Otac Nikola podsjeća da Crkva nije imala više ni jedan zahtjev i ponovio stav da Crkva nije politički motivisana niti su naši mirni protesti imali politikanstki i stranački karakter.

“Naše litije su isključivo bile usmjerene na mijenjanje ovog nakaradnog zakona i njegovih spornih odredaba kao i pravljenje jednog novog pravednijeg zakona“- kazao je otac Nikola dodajući da Crkva od nove vlasti očekuje da donosi pravedne zakone koji će biti jednaki za sve.

“S obzirom da ni jedan drugi zahtjev nije dolazio od strane Crkve o svemu ostalom odlučivaće političari“- kaže otac Nikola Pejović.

Na početku emisije glavni i odgovorni urednik Radija “Svetigora“ tumačio je Sveto Jevanđelje na Četrnaestu nedjelju po Duhovima, praznik Sabora Srpskih Svetitelja i prosvetitelja, kada naša Crkva donosi jevanđelsku priču o Carstvu nebeskom i svadbi.

Otac Nikola kaže da je naša vjera ona odjeća po kojoj će nas Gospod prepoznati, koja je izatkana od naših blagoslovenih djela koja izviru iz vjere naše.

“Mi smo prizvani da se ispunimo istinskim vrlinama i vrlinskim životom ugledajući se na Svete Božije ljude“- kaže otac Nikola i podsjeća da je današnji dan ispunjen i radošću proslavljanja Svetih jasenovačkih mučenika i sjećanjem na veliko i strašno stradanje ali i veliku slavu Božiju koja se projavila i projavljuje iz mučeničkog groba i stradanja našeg naroda.

“Danas smo proslavili i naše Arhijereje, prvojerarhe koje proslavljamo u Saboru srpskih svetitelja počevši od Svetog Save prvog Arhiepiskopa Srpskog, do blaženog spomena Patrijarha Pavla koji je bio obučen u istinsko i pravo odijelo, iz današnje Jevanđelske priče, što nam je svjedočio kroz svoju pastirsku službu primjerom istiskog smirenja, podviga, bogoljublja i čovjekoljublja“- kazao je otac Nikola i pozvao da našu vjeru svjedočimo tako da se svijetli svjetlost naša pred ljudima jer nas Gospod priziva na vjeru izatkanu od naših blagoslovenih djela, plodova te vjere.

Otac Nikola je naglasio da je važno da ove dane koji su nam dati ovdje na zemlji iskoristimo u ljubavi, trpljenju i služenju Bogu i bližnjima a nikako u mržnji ma prema kome.

“Mržnja je kao rđa. Ona izjeda nas same i od nje nemaju štetu oni koje mrzimo već mi koji mrzimo i koji u toj mržnji živimo. Sve u čovjekovom životu biva po vjeri“- samo su neke od dušekorisnih pouka oca Nikole Pejovića koje možete čuti u našoj emisiji “Pitajte sveštenika“ sa čijim emitovanjem naš Radio nastavlja nakon dvomjesečne pauze.