Cetinje

Eparhijski savjet MCP: Privrženost jedinstvu Srpske patrijaršije i sveukupnog Pravoslavlja

Ime: 23.03.2019 Saopstenje MCP; Opis: Eparhijski savjet MCP Tip: audio/mpeg

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SA SJEDNICE EPARHIJSKOG SAVJETA

MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE

 

Cetinje, 23. mart 2019.

U skladu sa drevnim predanjem Crkve o upravljanju životom Crkve i crkvenim dobrima i saglasno poretku naše pomjesne Pravoslavne Crkve Srpske – Pećke Patrijaršije, danas je održana sjednica Eparhijskog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, najvišeg samoupravnog tijela naše Mitropolije, u kojem je zastupljeno kako sveštenstvo, tako i vjerni narod.

Sabranje je molitveno započelo Svetom Liturgijom u hramu Rođenja Presvete Bogorodice Cetinjskog manastira, kojom prilikom je održan pomen i svim upokojenim članovima ovog tijela Mitropolije, a nastavljeno je u Njegoševoj sali na ekonomiji Cetinjskog manastira.

Eparhijski savjet je saslušao i usvojio izvještaj Preosvećenog Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija o njegovom radu kao nadležnog eparhijskog arhijereja u prethodnoj 2018. godini, čuvši o mnoštvu aktivnosti: osvećenju novih i obnovljenih hramova, parohijskih domova, manastirskih konaka, rukopoloženju sveštenika i đakona i monašenju novih monaha i monahinja, kao i veliki broj krštenja i vjenčanja. Naročito je naglašeno obilježavanje značajnih jubileja u našoj Mitropoliji u prethodnoj godini: 330 godina stradanja dva sveštenomučenika i četrdeset mučenika momišićkih, 680 godina manastira Stanjevići (obilježeno naučnim skupom ”Sedam vijekova manastira Svete Trojice – Stanjevići” i osvećenjem obnovljenog manastira), vijek mučeničkog stradanja cara Nikolaja II Romanova, velikog dobrotvora Crne Gore (obilježeno osvećenjem spomenika carske porodice kod manastira Dajbabe), kao i 300-godišnjica osnivanja Topaljske komunitadi svečano obilježena u hramu Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom, kojom prilikom je Opštini Herceg Novi dodjeljen orden Svetog Save prvog stepena. Osobita blagodarnost je izražena Njegovom Blaženstvu Patrijarhu Antiohijskom i cijelog Istoka gospodinu Jovanu na istorijskoj posjeti u oktobru prošle godine kojom prilikom je posjetio Cetinjski manastir, manastir Ostrog i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit je izvijestio Eparhijski savjet o izboru doskorašnjeg vikara Mitropolije crnogorsko-primorske Episkopa dioklijskog Kirila Bojovića za redovnog eparhijskog arhijereja Eparhije buenosaireske i južno-centralnoameričke sa sjedištem u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine, čime je prestala obaveza Mitropolita kao dugogodišnjeg Episkopa-administratora te Eparhije, ali ne i pomoć naše Mitropolije toj Eparhiji, čiji vjernici su, velikim dijelom, upravo iseljenici sa područja Crne Gore.

Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve je, na Mitropolitov predlog, izabrao arhimandrita Metodija Ostojića, igumana Cetinjskog manastira, za Episkopa dioklijskog, vikara naše Mitropolije, čija arhijerejska hirotonija je obavljena prošlog ljeta, a koji će pomagati Mitropolitu u obavljanju arhipastirskih dužnosti.

Eparhijski savjet je, u okviru svojih nadležnosti, usvojio Završni račun za 2018. i Predlog budžeta za 2019. godinu blagajne Eparhijskog upravnog odbora i saslušao osnovne podatke o prihodima i rashodima crkvenih opština i manastira naše Mitropolije.

Podnijet je i izvještaj o radu Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i Savjet je upoznat sa naporima na integrisanju Bogoslovije u crnogorski školski sistem. Bogoslovija radi na zadovoljavajućem nivou, blagodareći mnogim dobrotvorima i neprestano se radi na unapređenju njene misije.

Savjet je imao priliku i da se upozna sa radom Katihetskog odbora i stanju vjeronauke u Mitropoliji. U Mitropoliji trenutno djeluje preko četrdeset škola vjeronauke sa oko hiljadu i po polaznika. Vjeronauku predaju i sveštenici i laici, pri hramovima i manastirima, a nažalost, vjerska nastava, mimo prakse većine evropskih zemalja, još nije dio državnog školskog sistema. Savjet i ovom prilikom apeluje na nadležne u državi da stupi u dijalog sa Crkvama i vjerskim zajednicama radi što skorijeg uvođenja konfesionalne vjerske nastave u javne osnovne i srednje škole u Crnoj Gori.

U tom smislu, Savjet pozdravlja raspoloženje Vlade Crne Gore za dijalog sa Crkvama i vjerskim zajednicama u pogledu donošenja novog, modernog zakona o uređenju odnosa države sa svim tradicionalnim i novoosnovanim vjerama u Crnoj Gori. Savjet i ovom prilikom ponavlja principijelni stav Mitropolije da je prethodni nacrt tog zakona iz 2015. godine takav da ga nije moguće popraviti, jer je najveći broj njegovih rješenja suprotan dobrim praksama sličnog evropskog i demokratskog zakonodavstva te problematike, kako je i ocjenjen od eksperata Venecijanske komisije, te grubo zadire u jednu od osnovnih ljudskih sloboda, koju treba da jemči svaka demokratska država – slobodu vjere. Pomenuti nacrt, za kojega se nadamo da više neće figurirati kao varijanta, grubo narušava i pravo imovine, propisujući novu nacionalizaciju, i to drastičniju od one koju je sprovodila totalitarna poslijeratna vlast, budući da tadašnja vlast nije predviđala podržavljenje samih vjerskih objekata, za razliku od nacrta iz 2015. godine.

I pored obećanja sa visokih državnih adresa, u prethodnom periodu se nastavila nezakonita praksa da se, sveštenicima, njihovim porodicama i monasima i monahinjama, koji nisu državljani Crne Gore, odbijaju zahtjevi za boravak u Crnoj Gori. Pozivamo nadležne organe da prekinu sa ovakvim postupanjem, naročito imajući u vidu da njihova odbijajuća rješenja redovno bivaju poništavana pred drugostepenim i sudskim organima Crne Gore.

Građevinsko-arhitektonski i Ekonomski savjet Mitropolije su takođe podnijeli svoje izvještaje o radu i djelovanju tokom 2018. godine o gradnji i obnovi, odnosno zaštiti ekonomskih interesa Mitropolije, a Savjet je saslušao i izvještaj o aktivnostima na polju evidencije nepokretnosti Mitropolije, stvaranja jedinstvenog informacionog sistema katastra Mitropolije i djelovanju u pogledu zaštite njene imovine.

Direktor Informativno-izdavačke ustanove ”Svetigora” je podnio svoj izvještaj o projektima knjiškog i izdavaštva časopisa ”Svetigore” u prethodnoj godini, a direktor Radija Svetigore, u okviru kojeg radi i portal Mitropolije, podnio je izvještaj o radu tih medija za 2018. godinu. Radio pokriva preko 80 posto teritorije Crne Gore na dvanaest frekvencija.

Savjet je sa pažnjom saslušao izvještaj Dobrotvornog fonda Mitropolije ”Čovjekoljublje” i podržao njegove aktivnosti od kojih se izdvajaju: 175 hiljada podjeljenih besplatnih obroka u tri narodne kuhinje – u Podgorici, na Cetinju i Beranama (u januaru ove godine je otvorena i narodna kuhinja u Bijelom Polju). Preko kancelarije ”Čovjekoljublja” u Podgorici novčana i pomoć u namirnicima i garderobi je podjeljena za oko 500 porodica i pojedinaca, a u ovaj broj ne ulaze oni kojima se pomoglo iz blagajne Eparhijskog upravnog odbora na Cetinju, iz manastira Ostroga i drugih crkvenih jedinica (treba imati u vidu da ove crkvene jedinice daju i nemali broj stipendija đacima bogoslovije, drugih srednjih škola, kao i studentima teologije i drugih fakulteta), gdje se takođe javlja veliki broj potrebitih. Čovjekoljublje je, u toku prethodne godine, organizovalo i stambena zbrinjavanja jedne osmočlane i jedne desetočlane porodice, koje su dobile kuće sa pripadajućim zemljištem. Pri ”Čovjekoljublju” djeluje i program ”Njega lica u potrebi” u okviru koga 18 volontera svakodnevno ili više puta nedeljno pomaže starijim i nemoćnim pojedincima na Cetinju i u Podgorici. Društvo dobrovoljnih davalaca krvi ”42 momišićka mučenika” u Podgorici ima oko 250 članova i imalo je više akcija tokom prethodne godine.

Značajna pomoć je, nakon uvođenja taksi na proizvode iz Srbije i BiH na teritoriji Kosova i Metohije, upućena u Narodne kuhinje Raško-prizrenske eparhije ”Majka devet Jugovića”, i ona iznosi oko 125 tona hrane i osnovnih higijenskih proizvoda, proslijeđenih u sedam šlepera, čime su Mitropolija i narod Crne Gore pokazali koliko im je stalo do našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Eparhijski savjet je saslušao i izvještaj o poslovanju Centralnog magacina Mitropolije, u kojem su centralizovane robne nabavke svih crkvenih potrepština za potrebe hramova i manastira Mitropolije, kao i o aktivnostima Pokloničko-turističke agencije ”Odigitrija”, koja je organizovala veliki broj hodočasničkih putovanja do hrišćanskih svetinja u okruženju, ali i do Svete Gore Atonske, Jerusalima i Svete Zemlje.

Eparhijski savjet podsjeća javnost na veliki jubilej koji naša pomjesna Srpska Patrijaršija proslavlja ove godine – 800 godina nezavisnosti Žičke Arhiepiskopije, potonje Pećke Patrijaršije, obnovljene u liku Srpske Pravoslavne Crkve nakon istorijskog oslobođenja i ujedinjenja našeg naroda nakon Prvog svjetskog rata. Svetosavska Episkopija, odnosno Mitropolija zetska (dobila status Mitropolije, onda kad je Pećka Arhiepiskopija uzdignuta na stepen Patrijaršije) organski je dio Pećke Patrijaršije od njenog osnivanja i ovom prilikom Savjet izražava svoju privrženost jedinstvu naše pomjesne Srpske Patrijaršije i sveukupnog Pravoslavlja, odbacujući sve pozive za nepotrebno, nekanonsko i necrkveno preispitivanje statusa Pravoslavne Crkve na teritoriji Crne Gore, ma od koga dolazili. Savjet se posebno obraća medijima, apelujući na njih da budu pažljiviji i odgovorniji prema instituciji koja dijeli dobro i zlo sa Crnom Gorom već osam vijekova, te da ne podležu pritiscima, šireći neistine i neprovjerene činjenice o Pravoslavnoj Crkvi. Kritika svake institucije, pa i Crkve, može biti korisna i blagotvorna, ali propaganda i kampanja koja od ljudi i institucija pravi mete, neodgovorna je i nije u skladu sa usvojenim medijskim standardima i elementarnim etičkim i ljudskim normama. Iskrivljivanje činjenica i faktičkog stanja direktno vrijeđa pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, koji su većinsko stanovništvo Crne Gore.

Eparhijski savjet izražava svoje iskreno saučešće porodicama nesrećno postradalih u nesreći u blizini manastira Vranjine, moleći se neprestano za njih – iskrene i posvećene pravoslavne hrišćanske vjernike.

Moleći se Gospodu našem Isusu Hristu za sve ovdašnje pravoslavne vjernike, za sve građane naše zemlje i dobrobit Crne Gore, Crkve vaseljenske i svih ljudi dobre volje, želimo da nas Sveta Četrdesetnica koja je u toku dostojno pripremi za proslavljanje Velikog i Svijetlog praznika Vaskrsenja Hristovog.