Pljevlja

Episkop Atanasije proslavio imendan

Ime: 31. 01. 2021 VLADIKA JOANIKIJE I VLADIKA ATANASIJE PLJEVLJA; Opis: Episkop Atanasije proslavio imendan Tip: audio/mpeg

U nedelju 31. januara 2021. godine, na dan molitvenog proslavljanja  divnog ugodnika Božijeg – Svetog Atanasija Velikog, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije proslavio je svoj imendan.

Tim povodom, Episkop Atanasije je sa svojim bratom u Hristu i saslužiteljem, Preosvećenim Episkopom budimljansko-nikšićkim g. Joanikijem u Svetotrojičkom manastiru kod Pljevalja služio Božansku Liturgiju uz sasluženje protosinđela Zosime, protojereja Nikole Perkovića, jereja Mišela Memiševića i đakona Ivana Savića.

Episkop Atanasije proslavio imendanOsim obeležavanja imendana Episkopa Atanasija, Svetotrojička pljevaljska obitelj je doživela i dodatnu duhovnu radost jer je Preosvećeni Episkop Atanasije ovom prilikom postavio novog nastojatelja ove obitelji, protosinđela Zosimu, rukoproizvevši ga u čin igumana.

Prigodnom besedom obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije koji je najpre čestitao Episkopu Atanasiju dan njegovog nebeskog zastupnika: – Koristim ovu priliku da posebno čestitam imendan našem dragom vladiki Atanasiju. On danas proslavlja Svetoga Atanasija Aleksandrijskoga kao svoga nebeskoga zastupnika koji je mnogo postradao za ime Božije, za Crkvu Božiju, ali njegovo stradanje od jeretika, od onih koji su pogrešno učili o Jevanđelju Božijem, njegovo stradanje je utvrđivalo Crkvu i pokazalo pravi put svima. Sveti Atanasije je zaista veliki primer svima nama kako treba veru držati, kako je svedočiti, kako propovedati, a naročito je on primer kroz vekove bio svim Arhijerejima i svim sveštenoslužiteljima.

– U današnjem pročitanom odeljku iz Jevanđelja čuli smo reč Božiju upućenu pre svega sveštenoslužiteljima: Tako da se svetli svetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra dela i da proslave Oca našega koji je na Nebesima. Ta svetlost je svetlost Svete Vere Pravoslavne koju sveštenoslužitelji trebaju da svedoče pre svega svojim životom. U ovoj reči Božijoj se ne kaže da čuju vašu reč nego da vide vaša dobra dela, vaš sveti i čestiti život po Bogu. Naravno, tu zapovest Gospod ne bi dao da nije obezbedio svu Božiju milost i blagodat koja krepi sveštenoslužitelje Oltara Božijega. Jer, nijednu zapovest On nije dao a da nije dao mogućnost i sve sile čoveku da ispunjava te spasonosne zapovesti Jevanđeljske.

– Ova svetinja u kojoj se nalazimo je svedok da su naši preci znali da čuvaju veru, i ne samo da čuvaju veru nego i da stvaraju i da podižu i ukrašavaju svetinje i u najtežim vremenima. Ovaj manastir je bio svetionik i svetlio je našem narodu te je očuvao veru. A to znači da su i monasi i sveštenoslužitelji u ovoj svetinji živeli svetim životom. Jer sve ovo što vidimo i što je vezano za ovu svetinju, što je vredno pomena, sve je delo Duha Svetoga i truda svetih monaha ove svete obitelji i zato je ovde vera tako duboko srasla sa bićem našeg naroda, istakao je Episkop Joanikije.

Zajedničarenje je nastavljeno za trpezom ljubavi koju je u manastirskoj trpezariji upriličio novopostavljeni Svetotrojički iguman, otac Zosima sa svojim bratstvom.

Foto: Infiniti studio, Pljevlja

Izvor: http://milesevskaeparhija.rs/