Episkop Nikodim Cetinje

Episkop dalmatinski Nikodim posjetio Cetinjski manastir

Episkop dalmatinski g. Nikodim jutros je posjetio Cetinjski manastir i poklonio se ruci Svetog Jovana Krstitelja, Svetom Petru Cetinjskom i čestici Časnog Krsta Gospodnjega.

Pozdravljajući gosta, Ahiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je rekao da su svi njegovi prethodnici dolazili na Cetinje.

“A imali smo i mitropolite iz Dalmacije. Dobrodošao si ovdje i donio krst raspete Eparhije dalmatinske da i nama malo pomogneš u nošenju ovdašnjeg krsta. Uvijek si dobrodošao i neka Gospod blagoslovi tvoje puteve”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Nikodim je rekao da mu je velika radost što je na Cetinju.

Osjetio sam poptrebu da vas vidim, zbog stradanja koje imate sada, u ovo naše, savremeno doba kada se to ne bi trebalo dešavati, s obzirom na ljudska prava i sve tekovine savremenoga sveta. Ali mi smo u ovim šturim krajevima punim kamena uvek bili stradalna Crkva.I Crkva može da bude najviše, i da pokaže to što jeste, upravo kada je stradanje i kada se nalazi na krstu i raspeću”, rekao je Episkop dalmatinski.

Dodao je da Crkva tada najviše daje doprinos spasenju ovoga svijeta i sviju nas.

Iz tog razloga sam i hteo da dođem da vas vidim. A kao što i sami rekoste, svi moji prethodnici bili su vezani za ove krajeve. I ova Mitropolija i njen svešteni tron su na razne načine pomagali i one tamo u Dalmaciji”, rekao je između ostalog Vladika dalmatinski g. Nikodim.

Ovo je prva posjeta Preosvećenog Vladike Nikodima Cetinjskom manastiru, od njegove horotonije u čin Episkopa.

Radosav Rajo Vojinović