Zupa

Vladika Joanikije služio u manastiru Sv. apostola Luke u Župi

Episkop Joanikije na Vavedenje služio u manastiru Šudikova

Ime: 04.12.2019 . VLADIKA JOANIKIJE; Opis: Episkop Joanikije na Vavedenje služio u manastiru Šudikova Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, u srijedu 4. decembra 2019, sa sveštenstvom, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Šudikova.

U liturgijskom sabranju molitveno je učestvovao vjerni narod ovog kraja, kojima se riječima arhipastirske besjede obratio Preosvećeni Episkop Joanikije, čestitajući današnji veliki praznik i hramovnu slavu drevne svetinje manastira Šudikova.

Presvetu Djevu Bogorodicu, prilikom Uvođenja u Hram na službu Bogu, pratili su nevidljivo anđeli Božji, jer je Ona, po riječima Vladike Joanikija, već, tada bila izabrana za naročitu službu, da posluži Božjem promislu o spasenju cijelog svijeta – da se preko Nje, čiste Djeve izvrši tajna domostroja spasenja ovog svijeta.

„Ona je odrastala pri Hramu Božjem, učestvujući neprestano u svetim službama, hraneći se riječju Božjom, govori se da su joj anđeli hranu donosili, nebesku manu, nebeski hljeb kojim se Ona, već, hranila ovdje na zemlji. Tako je dušu svoju osvetila, a tako je i tijelo Njeno bilo osvećeno, cijela duša, um i srce Bogu posvećeni. Ona je, vaistinu postala stan Božji i prije nego što je sišao Logos Božji, Sin Božji da se nastani u Njenoj prečistoj utrobi silom Duha Svetog da primi od Nje ljudsku prirodu“, rekao je, između ostalog, Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Sabrani vjernici pristupili su Svetom pričešću.

Blagosiljan je i prelomljen slavski kolač, koji je u slavu Božiju, a povodom hramovne slave, pripremilo sestrinstvo manastira Šudikova.

Proslava praznika i hramovne slave nastavljena je za trepezom ljubavi. Kum slavlja bio je Vojislav Rmuš sa porodicom, a za iduću godinu obavezu su preuzela bratstva Bojić, Veljić i Tomović iz sela Budimlje.