Владика Јоаникије Бијело Поље

Епископ Јоаникије служио Литургију у храму Светог Саве у Дапсићима код Берана

Име: 07.10.2018Vl. Joanikije Dapsici nedelja; Опис: Епископ Јоаникије служио Литургију у храму Светог Саве у Дапсићима код Берана Тип: audio/mpeg

У 19. недјељу по Духовима, 7. октобра 2018, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве у Дапсићима код Берана.

Повод овог литургијског сабрања је годишњица од малог освећења новосаграђене цркве Светог Саве у Дапсићима, које је, на празник Свете Текле, Преподобног Симона (Стефан Првовјенчани), Светог Владислава, краља и Преподобног Давида (Димитрије Немањић), прошле године, обавио Преосвећени владика Јоаникије.

Владика је у својој архипастирској бесједи подсјетио је да је прошле године, када је на овај свети дан одслужена прва служба, установљено да убудуће, такође, буде служба на празник двојице из рода Светих Немањића -Светог краља Стефана Првовјенчаног и Светог краља Владислава.

„Свети краљ Стефан Првовјенчани ктитор је манастира Жиче, славне архиепископије и светиње наше, којом се поносимо до дана данашњег. То је љепота и слава српског рода, а Свети Владислав је ктитор велике светиње манастира Милешеве. У Жичи и у Милешеви су тако лијепе фреске да само то имамо од наше старе умјетности могли бисмо рећи да имамо доста“, нагласио је Преосвећени Епископ.

Свима њима узор и учитељ био је Свети Сава, коме је посвећен храм у Дапсићима. Свети Сава је дао Немањићима и српском роду, свима нама до данас, најсигурнију мјеру духовности, културе, родољубља, богољубља и свега оног што, по мишљењу Владике Јоаникија, чини један народ.