Pavino Polje

Episkop Joanikije služio u Pavinom Polju

Ime: 26.08.2019 Vladika Joanikije Besjeda; Opis: Episkop Joanikije služio u Pavinom Polju Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u 10. nedjelju po Duhovima, 25. avgusta 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Pavinom Polju.

Preosvećenom Episkopu je sasluživalo više sveštenika i sveštenomonaha, a u liturgijskom sabranju molitveno su učestvovali brojni vjernici.

Arhipastirskim slovom obratio se Vladika Joanikije, govoreći o značaju velikih i naročitih praznika na koje se sabira cijela pravoslavna vaseljena: Preobraženju Hristovom i Uspeniju Presvete Bogorodice.

Avg 2019 Arhijerejska Liturgija U Pavinom Polju 16Ako je Gospod Isus Hristos projavio takvu svjetlost svog božanstva i ako je ta svjetlost dotakla Njegove učenike, osjetili su je, doživjeli, upili svojim bićem, srcem, dušom, umom, onda je naša vjera svjetla, naša vjera nije tama nego svjetlost, naša vjera je radosna, pa tako i naša djela treba da budu svjetla, da i naše misli budu svjetle i naše riječi. Ako su dobre misli to su svijetle misli, ako su dobra djela to su svijetla djela, ako su djela koja činimo u slavu Božju ona dobijaju naprolaznu, vječnu vrijednost“, rekao je Episkop Joanikije.

Naveo je da je Presveta Djeva Bogorodica otplatila dug grijehu kao ćerka Adamova, potomak Adamov, kao svi mi ljudi. Njena smrt je bila prelazak u novi život.

To se pokazalo nekoliko dana posle, kada je došao apostol Toma, koji nije prisustvovao sahrani. Otvorili su grob, nije bilo tijela Presvete Bogorodice. Ona se pokazala jačom od smrti, Njena smrt je bila samo vraćanje duga Adamovog, inače je prešla u novi život. Presveta Bogorodica je Carica. Naša vjera je takva, vjera u svjetlost Božju, u istinu Božju, pravdu Božju, vjera u Vaskrsenje, vjera u posredništvo Presvete Bogorodice i Svetih Božjih ugodnika prema nama“, besjedio je Episkop Joanikije.