Vladika Joanikije

Episkop Joanikije služio u Vojnom Selu kod Plava: Vjera izvor obraza i časti, tamo gdje se sabira Crkva Božja ona će opstati

Ime: 13. 08. 2020 VLADIKA JOANIKIJE vojno selo; Opis: Episkop Joanikije služio u Vojnom Selu kod Plava Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikikje služio je, na praznik Svetog mučenika Evdokima, u četvrtak 13. avgusta 2020. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vojnom Selu kod Plava.

Sasluživalo je sveštenstvo i monaštvo Eparhije, a liturgijskom sabranju prisustvovao je vjerni narod ovog kraja.

Arhipastirskom besjedom obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, govoreći o tome koliko je za hrišćane važno da se često sabiraju na svetim bogosluženjima.

„Sa nebeskim hljebom primamo Božju istinu, mudrost, pravdu, ljubav i radost, a to nam sve treba svaki dan. To nam je potrebnije od zemaljskog hljeba, jer vidimo, vrlo često, da ljudi koji imaju sve što bi čovjek poželio na zemlji, nijesu srećni, pa se dešava da u porodicama u kojima se izobiluje u svemu nema sreće, nego uđe neki nemir, nestabilnost i događaju se teške stvari, a u porodicama koje žive skromno, ali gdje ima vjere, ljubavi i Boga, tu je radost, napredak i svaki Božji blagoslov“, kazao je Episkop.

On se kroz dešavanja sa Svetom Sofijom Carigradskom, najljepšom crkvom u cijelom svijetu, koja je mnogo stradala, osvrnuo na iskušenja u kojima se nalazi SPC u Crnoj Gori.

„Kada smo gradili ovaj sveti hram, narod je htio da zna kome gradi i kako gradi, da to sve pripada Bogu i Crkvi, a kada pripada Bogu i Crkvi onda je jasno da to služi svetoj vjeri pravoslavnoj i da ničemu drugom ne može da služi, da se Svetinja mora poštovati, da se u njoj ništa drugo ne može obavljati, nego svete službe Božje“, konstatovao je Vladika.

Crkva Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vojnom Selu kod Plava osveštana je na praznik Prepodobne mati Angeline Srpske 2009. godine, kada je ustanovljen dan crkveno-narodnog sabranja. Domaćini ovogodišnjeg sabranja bila su bratstva Turkovića i Praščevića.