Hirotonija

Episkop Kirilo (Bojović) ustoličen u Tron Episkopa buenosairesko-južnocentralnoameričkog

Ime: 02.09.2018 Vladika Kirilo Hirotonija; Opis: "02.09.2018_Vladika Kirilo_Hirotonija". Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Kirilo (Bojović) ustoličen je u nedjelju 2. septembra 2018. godine u Tron Episkopa buenosairesko-južnocentralnoameričkog.

Izvršavajući odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, svečani čin ustoličenja Episkopa buenosajresko- južnocentralnoameričkog g. Kirila obavio je, u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Airesu, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije uz sasluženje Preosvećenog vikarnog Episkop Dioklijskog Metodija i sveštenstva naše Mitropolije i Eparhije buenosairesko-južnocentralnoameričke.

U činu ustoličenja prvog srpskog eparhijskog arhijereja u Južnoj i Centralnoj Americi učestvovalo je više arhijereja različitih jurisdikcija.

Odluku Svetog Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve kojom je maja 2018. Godine Vladika Kirilo izabran za Episkopa buenosajreskog i južnocentralnoameričkog, pročitao je Preosvećeni Vladika Metodije.

U besjedi kojom se obratio Vladiki Kirilu Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je rekao da je on šesnaesti episkop pravoslavne Crkve u Latinskoj Americi.

“Ustoličavajući Vladiku Kirila, mi ispunjavamo zapovijest Hristovu koji je rekao: Idite i krštavajte sve narode u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, učeći ih da drže sve što sam im zapovijedio i propovijedajte Jevanđelje svakome stvorenju. Evo Vladike Kirila još jednog apostola koji će da svjedoči Hrista i Njegovo Jevanđelje na ovom kontitentu“- rekao je Mitropolit Amfilohije.

U pristupnoj besjedi Vladika buenosairesko-južnocentralnoamerički Kirilo je, između ostalog, kazao da jevanđelska svjetlost treba da ogrije svaki narod i svakog čovjeka. On je dodao da će se truditi da nastavi djelo koje je započeo naš duhovni otac i arhipastir Mitropolit Amfilohije u ovoj Eparhiji.