Ep. Kirilo

Episkop Kirilo: Dužnost Crkve je da ogradi stado Božije od vukova

Ime: 08.11.2018. Vladika Kiriko - brsjeda sa Krusevca; Opis: Slava crkve Svetog Dimitrija Solunskog na Kruševcu Tip: audio/mpeg

Crkva Svetog Dimitrija Solunskog koja se nalazi u sklopu dvorskog kompleksa na Kruševcu u Podgorici danas, 8. novembra, toržestveno je proslavila svoju hramovnu slavu.

Krusevac SlavaSvetu arhijeresjku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo uz sasluženje gospode protojoreja-stavrofora: Borisa Brajovića i Dalibora Milakovića, protojereja: Mirčete Šljivančanina i Nikole Pejovića,  protođakona Vladimira Jaramaza.

Čestitajući slavu starešini ove svetinje ocu Borisu, parohijanima i svima koji slave Dimitrovdan kao krsnu slavu,  vladika Kirilo je nakon blagosiljanja slavskog kolača, podsjetio da je Sveti Dimitrije hrišćansku vjeru ispovjedao slobodno kada se to nije smjelo i da ga je neznabožni car Maksimijan zbog toga i usmrtio.

Po završetku službe Božije sabranje na Kruševcu je nastavljeno za trpezom ljubavi.

Crkvu Svetog velikomučeniku Dimitrija, koja se nalazi u sklopu dvorskog kompleksa na Kruševcu u Podgorici, izgradio je kralj Nikola kao dvorsku kapelu za porodicu Petrović. Njena gradnja započeta je 1894. godine a osvećena je 1900. godine rukom Mitropolita crnogorsko-primorskog Mitrofana Bana.

Dugi niz godina bila je u središtu pažnje javnosti zbog pokušaja države da ovu svetinju oduzme od Crkve, pozivajući se na Zakon o državnoj imovini, po kojem je sva imovina dinastije Petrović u svojini države Crne Gore. Nakon petogodišnjeg postupka, 2017. godine presudom Višeg suda u Bijelom Polju, po žalbi Mitropolije crnogorsko-primorske – Crkvene opštine podgoričke, pravda je zadovoljena. Potvrđeno je: Crkva Svetog Dimitrija je svojina Crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske.