Episkop Metodije bogoslužio u manastiru Podvrh

Episkop Metodije bogoslužio u manastiru Podvrh

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Metodije služio je na praznik Prepodobnog Davida Solunskog, u utorak 9. jula 2024. godine, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Podvrh.

Sasluživali su jeromonah Damaskin (Rakić), nastojatelj manastira Podvrh i jerej Miloš Mizić.

Preosvećeni Episkop je blagosiljao sabrane, čestitajući današnji praznik, uznijevši molitvu Gospodu da Gospod vjernike blagoslovi, ukrijepi, svojom blagodaću zakrili i da čuvaju mir i spokoj u duši, posle svake svete božanske Liturgije.

 

Manastir Podvrh

Manastir PodvrhPodvrh se nalazi u blizini Bijelog Polja, na udaljenosti od oko 25 kilometara, pored izvora rijeke Bistrice. Kako se iz natpisa na kamenoj ploči nad glavnim ulazom vidi, crkva je sazidana 1606. godine u vrijeme arhiepiskopa pećkog Jovana. Živopis je oslikao je 1613/14. godine Pop Strahinja iz Budimlja. Freske iz Podvrha spadaju u Strahinjina zrelija djela i predstavljaju najbolje očuvan, do sada poznat, Strahinjin potpisan rad. Ikone izuzetne ljepote slikao je Jovan zvani Kozma i njegov pomoćnik Radul. Septembra 1960. godine, pored ostalih rukopisa pronađeno je Divoševo jevenđelje, nastalo oko 1330. godine, koje se odvaja ljepotom slikanog ukrasa i kao takvo je glavni ćirilski spomenik bosanskih pergamentnih rukopisa XIV vijeka. U crkvi se čuva i dio moštiju Svetog sveštenomučenika Haralampija.

Izvor: Eparhija.me