Vladika Metodije Vaskrs Podgorica

Episkop Metodije na Vaskrs bogoslužio u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja

Ime: 02.05.2021. - Vaskrsnja besjeda -Vladika Metodije; Opis: Episkop Metodije na Vaskrs bogoslužio u podgoričkom Hramu Hristovog Vaskrsenja Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom danas, 2. maja 2021. godine, toržestveno je proslavljen Vaskrs – Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kao i slava Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Svetu službu Božiju služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije sa sveštenstvom Sabornog hrama: protojerejima-stavroforima Draganom Mitrovićem i Daliborom Milakovićem, protojerejima: Miladinom Kneževićem, Mirčetom Šljivančaninom, jerejem Velimirom Bugarinom, protođakonom Vladimirom Jaramazom, kao i jerođakonom Jakovom sabratom Cetinjskog manastira.

Vaskršnjem sabranju prisustvovali su i prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, i mr Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tokom Svete liturgije Preosvećeni Episkop dioklijski g. Metodije pročitao je Vaskršnju poslanicu Njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija.

Nakon odslužene Svete liturgije i osvećenja vaskršnjih jaja, Preosvećeni vladika Metodije se sabranima obratio prazničnim pastirskim slovom i čestitkom:

“Neka Vam je sa srećom i ovaj divni i najveći hrišćanski praznik Vaskrsenja Hristovog i slava ovoga Hrama, prvenstveno ocu Draganu Mitroviću starješini ovoga Hrama i svom bratstvu njegovom u Hristu, sestrinstvu i pojcima i horu i vama divni blagočestivi narode koji ste se ovdje okupili sa blagovjernim prvacima vašim da proslavimo Hrista Boga našega”.

Vladika je takođe podvukao i važnost i ljepotu narodnih običaja, dodavši da su oni valjani kada ne sakrivaju suštinu vjere pravoslavne:

“Divni su običaji u našem narodu, ali, divni su samo onda kada ne sakrivaju suštinu naše vjere, zato vjera u našeg Vaskrslog Hrista ne počiva na našim narodnim običajima, odnosno, naši narodni običaji nisu ti koji pokazuju identitet naše vjere u Hrista.”

On je podsjetio vjerni narod da je Mitropolit Amfilohije blaženog spomena Saborni hram u Podgorici posvetio upravo Hristovom Vaskrsenju.

“Naša vjera je zasnovana na jednom dubljem i svetijem mjestu, a to je upravo ono mjesto zbog kojeg je naš blaženopočivši Mitropolit ustrojavajući i gradeći ovaj Hram posvetio ga onome što je suština naše vjere, a to je vaskrsenje Hristovo, izgradivši sebe u temelje i počivajući sada u temeljima ovog Hrama.

Najvažnije je da zamolimo Gospoda da nam daruje da smognemo hrabrosti, a za to nam je jedino hrabrost i potrebna – da vjerujemo u Hrista vaskrsloga i da iz Njega samoga crpimo nadu na opšte Vaskrsenje”, poručio Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije.

Boris Musić