Arhijerejska Liturgija U Kosijerevu 20 1

Episkop ribinski G. Venijamin služio u manastiru Kosijerevo

Ime: 22.10.2019 Vladika Joanikije Kosjerevo; Opis: Episkop ribinski G. Venijamin služio u manastiru Kosijerevo Tip: audio/mpeg

Episkopiju budimljansko-nikšićku posjetio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop ribinski i danilovski G. Venijamin iz sestrinske Ruske Pravoslavne Crkve.

Preosvećeni Vladika Venijamin je, uz sasluženje Episkopa domaćina Njegovog Preosveštenstva Vladike budimljansko-nikšićkog G. Joanikija i sveštenstva dvaju  eparhija, na praznik Svetog apostola Jakova i Svetog Stefana Srpskog (Slijepog), u utorak 22. oktobra 2019, služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastirskoj crkvi Svetog apostola Luke, u kosijerevskoj svetinji.

Liturgija je služena povodom molitvenog sjećanja na mučenički postradale pripadnike Vučedolske brigade JVUO, koji su, na ovaj dan 1944, ubijeni na Grahovu od bezbožnih komunista.

Uvaženog gosta iz Ruske pravoslavne Crkve riječima srdačne dobrodošlice pozdravio je Vladika Joanikije.

Nakon Liturgije odslužen je parastos za pripadnike Vučedolske brigade Jugoslovenske vojske u otadžbini mučenički postaradale od komunista na Polju Grahovu 1944. godine. Zemni ostaci, oko stotinu boraca, pohranjeni su u kripti manastirske crkve Svetog apostola Luke. Pomen je služen i za sve stradale na području Banjana, Rudina, Kamenska i Trepača u Drugom svjetskom ratu.

Riječima arhipastirske besjede, još jednom, se obratio Preosvećeni Episkop Joanikije.

Molitvenom sabranju prisustvovali su mještani ovog kraja i srodnici stradalih  na Grahovu.