Velika Hoca

Епископ Теодосије на Михољдан служио у Великој Хочи

Име: 13. 10. 2019 Vladika Teodosije-Velika Hoca Miholjdan; Опис: Епископ Теодосије на Михољдан служио у Великој Хочи Тип: audio/mpeg

На Михољдан је у Великој Хочи, у параклису Светог Трифуна у Дечанској виници, прослављен је спомен Преподобног Киријака Отшелника

Vladika Teodosije Velika HocaСветом Литургијом началствовао је Епископ рашко-призренски Г. Теодосије, уз саслужење архимандрита Јована (Радосављевића), архимандрита Нектарија (Серфеса) из Америке, игумана манастира Савина јеромонаха Макарија из Херцег Новог, игуман Светих Арханђела призренских архиманрита Михаила, проте хочанског оца Миленка и пароха ораховачког оца Веље. Гости из Лесковца, црквени хор ,,Бранко”, појали су заједно са призренским богословима. Након прочитаног јеванђелског зачала бесједом се сабранима обратио Преосвећени Владика Теодосије.

На крају светог богослужења пререзан је славски колач који је принио домаћин из Велике Хоче Драгољуб Чукарић. Овом приликом Владика Теодосије је свима сабранима честитао празник Михољдан:

Velika HocaПосле Свете Литургије, у амфитеатру под ведрим небом, у дворишту Господарске куће, одржан је богат културно-умјетнички програм. Велику радост и одобравање публике изазвао је пјесник г. Селимир Радуловић поменувши име г. Петера Хандкеа, великог пријатеља српског народа, који је добио Нобелову награду за књижевност. Будући да је он више пута посјећивао Велику Хочу, не чуди то што су се Хочанци и гости поносно фотографисали поред истакнутих Хандкеових фотографија са порукама честитања. У дворишту Дечанске винице, као и у домовима хочанских породица, дегустирала су се надалеко позната хочанска вина. Богослужење, појање, сунце, вино, заједништво, игра и песма, овај Михољдан у Великој Хочи учинили су посебним .

Иначе мјештани су на улице испред својих кућа изнијели разне плодове из својих башти и њива, а гости су могли купити великохочко вино, ракију, орахе и сувенире.

На тонском записку благодаримо Оливери Радић из Ораховца.