15.08.19 Slava Banjska

Episkop Teodosije u Banjskoj: Jedino su istina i pravda Božija nepromenljive

Ime: 16.08.2019 VLADIKA TEODOSIJE BANJSKA; Opis: Episkop Teodosije u Banjskoj Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije služio je 15. avgusta Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Banjska, uz sasluženje petnaest sveštenoslužitelja iz raško-prizrenske eparhije, izveštava Olivera Radić, novinar i profesor iz Orahovca, koja je uz manastirsko bratstvo, sa suprugom Blagojem i porodicom, bila i domaćin slave ove godine.

Episkop Teodosije je u besedi proiznešenoj posle čitanja svetog Jevanđelja, podsetio da je veliki i slavni sv. Kralj Milutin svoju glavnu zadužbinu, manastir Banjsku, gde je odredio da bude i njegovo grobno mesto, posvetio ovu svetinju upravo sv. prvomučeniku Stefanu, koji je „u mladosti svojoj prineo sve Gospodu“. Apostoli i mironosice celim svojim bićem osećali su ljubav Božiju, rekao je Vladika i podsetio na stradanje sv. Stefana kome je „Gospod u stradanju podario duhovne oči, pa je ono što je video u tom trenutku i javno i glasno ispovedio, moleći Gospoda da ne uzme za zlo taj čin njegovim mučiteljima“.

Podsetivši da su mnogi mučenici i mučenici tokom vekova postradali za Hrista Gospoda, Vladika je podsetio na svete mučenike kosovsko-metohijske koji su u diptih svetih upisani prošle godine na zasednju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. „Onaj ko poveruje u Hrista zna šta znači skupoceni biser“ istakao je Episkop govoreći o žrtvi mladih mučenika, ali i žrtvi monaha i monahinja koji su se odrekli života i neprestano se mole za ceo svet. „Put Hristov je put Krsta, koji se završava stvarnim Vaskrsenjem“, podvukao je Vladika Teodosije.

Po završetku Liturgije, iguman manastira protosinđel Danilo pročitao je odluke o dodeli Arhijerejskih gramata g. Mirku Ristiću i g. Ljubiši Miletiću iz Grabovca kod Zvečana.

Na kraju je Vladika Teodosije sa puno ljubavi svima sabranima čestitao današnji praznik, rekavši da smo „radosni što možemo da slavimo u ovo vreme puno neizvesnoti“ i podsetivši da je „Bogu sve moguće“.

U porti manastira održana je kulturna manifestacija „Starosrpski izvori Kosova i Metohije“, u okviru koje su predstavljeni tradicionalni instrumenti, pesme i igre. Ovu manifestaciju, koja se više od tri decenije održava na području KiM, organizovao je Savez amatera Kosova i Metohije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, preneo je Radio „Kontakt plus“.

Izvor: Radio Slovo ljubve