Владика Теодосије

Епископ Теодосије у Грачаници: “Нека нас Господ одржи у свему што је добро”

Име: 12.11.2019. Vladika Teodosije Gracanica; Опис: Нека нас Господ одржи у свему што је добро Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије служио је поводом ктиторске славе манастира Грачаница, свету архијерејску Литургију у овој светињи СПЦ

Преосвећеном Владики саслуживало је више свештника из Епархије, а у служби су молитвено учествовали и мештани Грачанице, околних села, као и ученици и наставни кадар основне школе „Краљ Милутин“.

Током литургије Владика Теодосије је у чин расе произвео монахињу, дајући јој име по Светој великомученици Злати Меглинској.

Владика Теодосије је казао да се данашњим празником прославља највећи српски владар, те да је ”данашња слава радост за све нас”.

Након Литургије, Владика је орденом Светог Краља Милутина одликовао извршног директора „Путева Србије“ Зорана Стојисављевића и генералног директора „Магистрале Београд“ Небојшу Башчаревића за посебан прилог у обнови и изградњи путева ка манастирима, као и Горана Јоргића из Грачанице за несебичну помоћ светињама.

Пригодним програмом у манастирском дворишту основна школа „Краљ Милутин“ обележила је свој дан. За разлику од осталих школа на централном Косову, у ОШ „Краљ Милутин” се број ђака из године у годину повећава, па тако ове године школу похађа 780 ђака.