Mosti

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori vjernom narodu: Odlučno i odgovorno čuvamo svetinje

Saopštenje Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori

Cetinje, 26. decembar 2019.

Danas je održana telefonska sjednica Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori (osnovanog odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u maju 2006. godine) u sastavu:

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije

Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije

Episkop mileševski g. Atanasije

Episkop zahumsko-hercegovački g. Dimitrije

Episkop dioklijski g. Metodije

Episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački g. Atanasije

1. Pravoslavni episkopi u Crnoj Gori pozivaju vjerni narod da, u duhu svenarodnog Sabora oko moštiju Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog i bratskog sabranja pred Skupštinom Crne Gore, ostane dostojanstven i ne pristane ni na kakve provokacije i učestvuje u nemirima i sukobima koje mogu izazvati zlonamjerni ljudi i mešetari – pripadnici raznih “službi”.

Mir i bratska sloga su nam najpotrebniji jer pravoslavnim hrišćanima, kao ni bilo kome u Crnoj Gori, ne priliči bilo kakav oblik nasilja. Nosioci i uzročnici nasilja jesu sadašnji vlastodršci u Crnoj Gori koji izazivaju pravedni narodni gnjev, zaboravljajući sveljudsku Njegoševu istinu: Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom.

2. Episkopski savjet će se obratiti svim međunarodnim  institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda zbog brutalnog ugrožavanja slobode vjere u Crnoj Gori. Ovaj antievrposki zakon u Crnoj Gori je priprema da se na isti ovakav način otme imovina Srpske Pravoslavne Crkve i na Kosovu i Metohiji.

3. Episkopski savjet će zatražiti hitno sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve zbog vanredne i novonastale situacije, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu i Metohiji, gdje je u pripremi otimanje svetinja i imovine Srpske Pravoslavne Crkve.

Pozivamo još jednom svu braću i sestre pravoslavne hrišćane i sve ljude dobre volje na mir i bratsku slogu sa svim ljudima u Crnoj Gori.

Čestitamo Božićne praznike svima: Hristos se rodi!