Феђа Димовић (Београдски синдикат)

Феђа Димовић (Београдски синдикат): Заувијек ћемо бити поносни што смо били дио борбе за одбрану светиња

Име: 19.05.2021 Fedja Dimovic; Опис: Заувијек ћемо бити поносни што смо били дио борбе за одбрану светиња Тип: audio/mpeg

“Мени је јако драго што смо били дио ваше борбе, иако не мислимо да смо превише допринијели, јако нам годи што људи препознају нашу пјесму као значајну у литијском покрету за одбрану светиња“, рекао је за радио „Светигора“ један од највидљивијих лица реп састава „Београдски синдикат“.

Он је истакао да ће заувијек бити поносан на свој допринос Литијама. „Кад будем имао неке унучиће, ја ћу имати чиме да се похвалим – кад се народ у Црној Гори борио за Цркву и вјеру, да сам дао свој допринос кроз оно што ја могу, кроз музику и културу“, рекао је Феђа и додао да се код нас занемарује допринос који се може дати кроз популарну културу.

„Увијек се занемарује значај популарне културе као средство меке моћи“, рекао је Димовић и додао да види да и даље људи из свијета политике немају свијест о значају популарне културе. „У вријеме хладног рата, Запад је побиједио захвљујући систему вриједности који је пласирао на исток кроз музику и филмове без испаљеног метка“, закључио је један од фронтмена Београдског синдиката.

Феђа Димовић је нарочито нагласио да је Црна Гора отворена за њихов рад, много више него Београд и Србија. „Већина концерата којих није било пуно у последње вријеме дешавали су се у Црној Гори“, наглашава Димовић и истиче да су медији пратили све оно што Беофрадски синдикат ради за разлику од Србије гдје смо имали концерт само у Шапцу.
Такође је констатовао како се намеће утисак да ниједној власти не одговарају људи који говоре истину.

„Никада као сада није постојала оваква аутоцензура, страх да нас неко позове да наступамо, нарочито кад треба да учествује неко из локалне власти“, рекао и Димовић и илустровао то примјером са популарног „Витез феста“ када су позвали Београдски синдикат да изведе пјесму „Догодине у Призрену“ да би после тога организаторима било укинуто државно финансирање.
На питања слушалаца када ће бити уприличен концерт у Подгорици, Димовић је обећао да ће побједнички концерт пред храмом бити први велики који ће се одржати након короне.

свештеник Павле Божовић