Филм Божији човјек

Филм „Божији човек“ од сјутра у подгоричком Синеплексу

Филм „Божији човјек“ који говори о животу Светог Нектарија Егинског, редитељке Јелене Поповић, премијерно ће бити приказан пред подгоричком публиком сјутра, 04. новембра, у биоскопу Синеплекс, са почетком у 18 часова.

У недавном интервјуу за Радио Светигору редитељка Јелена Поповић је казала да је идеја о овом филму настала 2012. године, на годишњицу упокојења њеног оца, током њеног боравка у Београду.

“Била сам на Литургији у манастиру Раковица и на крају службе сам отишла и купила књигу о Светом Нектарију Егинском, пошто је то био један од светитеља о коме сам чула доста. Једноставно нисам знала много о њему и чисто из радозналости и жеље да прочитам нешто лепо и надахнуто купила сам књигу. Ја сам доста читала о свецима и о светим оцима наше Цркве и увек је то било јако лепо и надахнуто. Међутим, кад сам прочитала причу о Светом Нектарију Егинском нешто се десило, једноставно погодило ме је на неком јако личном новоу, тако да сам ја као режисер, уметник а и писац добила неку инспирацију и нека мисао се појавила да би његова прича уствари требала да постане филм и да се подели на тај начин са публиком. Имала сам ту веома јако изражену жељу и наравно то је био тек почетак и можда баш због тога што су неке ствари у тој причи биле везане и за мога оца који је на неки начин страдао правде ради, мене је све то подстакло да уђем у те воде.”

Редитељка је у интервјуу нагласила да је највише инспирисала помисао да може да дочара ту причу и да уради нешто што би публика могла да прихвати и да разуме:

“Причао о било ком светитељу је велики подвиг, али ја сам пришла томе са тако неког личног нивоа и зато сам се усудила да упловим у те воде. Прочитала сам и друге књиге о њему, слушала приче, разговарала сам са разним људима који су доста познавали његовоу причу. Ствари су се полако развијале и снимање филма је завршено у лето 2020 године.“

Остварење Јелене Поповић се већ мјесецима налази у врху гледаности у Грчкој и на Кипру, а однедавно се приказује и у Русији и Србији. За кратко вријеме филм „Божији човјек“ је два пута награђен. Добио је награду публике – на 43. Московском међународном филмском фестивалу (МИФФ) и на Фестивалу грчких филмова у Лос Анђелесу (LAGFF).

Филм „Божији човјек“ биће на редовном реперотару биоскопа Синеплекс у Подгорици до 10. новембра са пројекцијом 18,30ч.

Раде Дуловић