Godišnji pomen igumaniji Magdalini u manastiru Dubočica

Godišnji pomen igumaniji Magdalini u manastiru Dubočica

Ime: 12. 04. 2021. VLADIKA ATANASIJE DUBOCICA; Opis: Godišnji pomen igumaniji Magdalini u manastiru Dubočica Tip: audio/mpeg

U Četvrtu nedelju Časnog posta – Sredoposnu, 11. aprila 2021. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije služio je Božansku Liturgiju u manastiru Dubočica kod Pljevalja. Sasluživali su arhijerejski namesnik pljevaljski protojerej-stavrofor Saša Janjić, paroh pljevaljski protojerej-stavrofor Borivoje Pantić i protođakon Ivan Savić.

Poučavajući vernu pastvu Preosvećeni je podsetio na pročitani odeljak iz Jevanđelja: – Crkva nas poziva da budemo svesni toga da ono što je opisano u Jevanđelju, što je Gospod onda činio, da to Gospod čini uvek i da treba uvek da slušamo ono što On govori, i da tražimo od Njega da bude naš i Učitelj, naš Lekar, naš Putevoditelj. Evo danas slušasmo kako su za Gospodom išli svi ondašnji žitelji Judeje, Galileje, Jerusalima i svih velikih gradova, da bi ga čuli, da bi slušali Njegovu nauku. Pa eto, kad je On govorio uživo onima koji su išli za Njime, poslušajmo ga i mi sada.

Vladika je zatim protumačio i podsetio prisutne na reči iz Svetog Jevanđelja koje su pročitane o Blaženstvima na koja nam Gospod ukazuje kao utehu i oslonac u svim vremenima i svim iskušenjima. Preosvećeni Episkop Atanasije je na kraju, kao zaključak, dodao: – Tako nas i danas uči Gospod naš. To vidimo kad god otvorimo Njegovo Jevanđelje. Treba ga otvarati i čitati iz njega, i priznati Gospoda uvek, smatrati ga uvek za svoga Učitelja, Gospoda, Voditelja, Iscelitelja, Spasitelja. Sve nam je u Njemu. Pa da onda uzmemo od svega što nam On pruža i daje. Gospodu našem slava vavek. Amin.

Nakon Božanske Liturgije svi učestvujući su, predvođeni Episkopom Atanasijem, pošli do groba blaženoupokojene igumanije manastira Dubočice mati Magdaline gde joj je odslužen godišnji pomen. Nakon odsluženog pomena Preosvećeni je ukratko podsetio na igumaniju Magdalinu i njen trud u monaškom životu u svetlu Jevanđelskog odeljka pročitanog na Liturgiji.