Podgorica Matica Srpska

Гошћа у студију: Проф. српског језика Бојана Пејовић најављује “Дане Матице српске”

Име: 16 10. 2018 BOJANA PEJOVIC; Опис: Проф. српског језика Бојана Пејовић најављује "Дане Матице српске" Тип: audio/mpeg

У сриједу 17. 10. 2018. године, почиње манифестација „Дани Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори (2018)“.

 

Свечано отварање ове манифестације које ће бити уприличено у Књижари Матице српске биће обиљежено отварањем изложбе „Сава Мркаљ – Два века дуга“, аутор изложбе је проф. Милица Грбић, затим предавање др Васиља Јововића на тему: „Босанска Крајина крајем 18. и почетком 19. вијека и њени истакнути прваци“, у музичком дјелу наступиће Личка женска музичка група из Апатина.

Изложба Сава Мркаљ – Два века дуга садржи 30 паноа поређаних азбучним редом и прати Мркаљев живот и рад, и утицај на развој српског језика, књижњевнот и уметност његових савременика до данашњих дана.

Настала је у сарадњи Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага са Историјским архивом из Панчева и Удружењем Крајишника из Панчева, као и Крајишким културним центром „Свети Сава“ из Бањалуке.

На Скупштини Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, одржаној у марту прошле године, једногласно је усвојен предлог да „Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори“ буде 13. новембар, дан рођења Петра II Петровића Његоша, првог члана Матице српске са простора данашње Црне Горе.

Тим поводом, током јесени организујемо разноврсне културно-научне активности, какве су, обиљежавање 200 година од појаве првог издања „Српског рјечника“, који је Вук Стеф. Караџић штампао у Бечу 1818. године, што ће бити испраћено промоцијом „Књиге о Вуку“, аутора Бошка Сувајџића, док ће предавања о Вуковој лексикографској дјелатности одржати истакнути лингвисти Александар Милановић и Рајна Драгићевић, саопштено је из Матице српске.

Како су казали из Матице српске , током октобра биће уприличена и ексурзија намијењена студентима и професорима Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности, која предвиђа посјету Пивском манастиру, Вишеграду, Мокрој гори, као и 63. међународном сајму књига у Београду.

У циљу обиљежавања другог важно јубилеја организују научни скуп „Година 1918. ослобођење и уједињење“ (10. и 11. новембар, Херцег Нови), на којем ће узети учешћа око четрдесетак научника из Црне Горе и региона. У новембру представљају изложбу „Његош и његови савременици у делу Анастаса Јовановића“, као и бројне друге програме о којима ће јавност благовремено бити обавијештена.