Мићун Милатовић

Гост Радија Светигора: Правник и адвокат из Никшића- Мићун Милатовић

Име: 08.03.2020 Micun Milatovic razgovor; Опис: Правник и адвокат из Никшића Мићун Милатовић Тип: audio/mpeg

Угледни правник и адвокат из Никшића Мићун Милатовић био је гост радија Светигора.

Са г. Милатовићем разговарали смо о актуелним дешавањима везаним за дискриминаторски закон о слободи вјероисповјести као и о предстојећим преговорима експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске.

Господин Милатовић је истакао да су представници Српске Православне Цркве континуирано позивали на дијалог везан за предлог закона а Влада, да је дјеловала у интересу саме државе и грађана и у настојању да добијемо квалитетно законско решење којом се регулише једна оваква важна област, свакако да би природно консултовала субјект на који се тај закон односи.

Међутим овдје смо у самом процесу овог закона имали једно несхватљиво игнорисање Цркве што је био увод у дискриминацију који се овим законом представља као насушно важан државни интерес.  Прави одговор зашто дијалога није било можемо потражити у наступу предсједника државе и владајуће странке г.Ђукановића који је у јуну прошле године на партијском форуму у Никшићу експлицитно формулисао будућу агенду политичког дјеловања ДПС-а. Тај да га назовемо „Никшићки манифест“ је кључна детерминанта свих дешавања око закона и то је топус који стално морамо имати у виду ако не желимо да залутамо у магли коју свакодневно производи ражимска пропаганда.“казао је адвокат Милатовић.

Саставом преговарачког тима Владе за експертске разговоре са тимом Митрополије за г.Милатовића није изненађење јер су у питању гласноговорници који су се у претходном периоду профилисали као апологете овог закона.

Међу њима су и они који су децидно прејудицирали одлуку Уставног суда у оцјени уставности спорних чланова закона тако да је тешко очекивати да ће неко од њих током преговора направити значајан отклон од својих јавно прокламованих ставова а што би водило суштинским измјенама овог закона и компромису. Тако да сам мишљења да власт овим шаље јасну поруку да им до дијалога није нимало стало заправо усуђујем се рећи да је преговарачки тим  формиран тако да не остави ни најмању могућност да до некаквог договора дође.“казао је Милатовић.

Када су у питању литије и излаз из постојеће ситуације г.Милатовић наводи да је овдје битно индентификовати шта је то што литијама као протестним актима даје један несвакидашњи карактер:

То су прије свега најмасовнији протести за које Црна Гора зна. Треба нагласити прије свега одлучност и истрајност народа да се мирно супроставе безаконој самовољи власти. Литије су заправо порука власти да сила и моћ не чине право и у том акту ја видим демонстарацију превасходно грађанске одговорности и што можемо већ сада рећи представљају један велики демократски капитал који је инвестиран у будућност ове државе. А што се предвиђања рјешења ове кризе тиче мислим да је једини прихватљиви избор, у коме неће бити поражених и побијеђених, суспензија или повлачење законског не-права оличеног у спорним одредбама закона о слободи вјероисповјести. Све друго би било пораз демократије, пораз истине и правде, заправо суноврат у неко првобитно стање у коме важи закон јачег.“ Закључио је у свом интервјуу за радио Светигору адвокат и аналитичар Мићун Милатовић.