Biljana Cekic 2

Biljana Čekić: “Dara iz Jasenovca” je tu da pokaže pravu istinu i da mnogim ljudima otvori oči

Ime: 26.02.2021 Biljana Cekic - Dara iz Jasenovca sredjeno; Opis: Biljana Čekić, trinaestogodišnja djevojčica iz okoline Kozarske Dubice, koja tumači lik Dare Tip: audio/mpeg

Dvadesetog februara u 20 časova čitav naš narod bio je na jednom mjestu, u Jasenovcu. Kada je Dara odgovorila na pitanje Diane Budisavljević odakle je, odgovorila da je iz Jasenovca, mnogi su shvatili da bez obzira ko gdje bio rođen, porijeklo sveg našeg naroda i jeste iz Jasenovca.

 

Biljana Čekić, trinaestogodišnja djevojčica iz okoline Kozarske Dubice, koja u filmu “Dara iz Jasenovca” tumači Darin lik, bila je gost u studiju Radija „Svetigora“.

Kako je došlo do ove uloge, kako je sve počelo?

Jednog dana u školi, nastavnica nam je podijelila papire gdje je pisalo da se možemo prijaviti ako želimo, na audiciju za film. Ispočetka nisam ni znala koji je to film, nisam se ni planirala prijaviti, ali eto, ipak sam odlučila i dala tati da potpiše i tako je sve počelo. Išla sam na kastinge i tri mjeseca posle poslednjeg kastinga, javili su mi da sam dobila ulogu.

Koliko ti je bilo bitno da dobiješ ulogu, je li si očekivala ili se nisi nadala? Kako su izgledala ta tri mjeseca?

Mislila sam da neću dobiti ulogu i da uopšte nemam talenat za to, ali eto…

Ti si se odjednom iz škole obrela u nepoznatom, okružena profesionalnim glumcima, rediteljem, producentima… Kako ti je bilo na početku, je li bilo teško?

Bilo je mnogo zanimljivo. Prva uloga i glavna uloga. Sve mi je bilo zanimljivo, piprema scene, kostimiranje, šminkanje, sve. Scene mi nisu bile fizički teške, već emotivno. Naročito mi je bila teška ona scena na kraju filma, kad trebam dati svog brata Diani Budisavljević.

Ima li neka scena koju bi izdvojila kao najvažniju?

Najstrašnija scena je ona kada logoraši idu oko stolica, pa ko ne sjedne… A najvažniju scenu ne mogu da izdvojim jer je cijeli film važan, jer ipak pričamo o istini, o nečemu što se zaista dogodilo.

Kako si uspela da postigneš snimanje i školske obaveze? Da li si odsustvovala sa nastave i kakvo je bilo razumijevanje tvojih nastavnika?

Snimali smo tri mjeseca i odsustvovala sam od škole, ali pošto nismo snimali svaki dan, imali smo poneke časove.

Da li ste u školi učili o Jasenovcu i stradanjima našeg naroda?

Da, učili smo nešto o tome u školi, tako da sam znala nešto o Jasenovcu, a i moja prabaka je bila u Jasenovcu, tako da mi je sve to na neki način pomoglo.

Tvoji vršnjaci su gledali ovaj film, a ti pripadaš vizualnoj generaciji, djeca su navikla da koriste ekrane i da gledaju sliku. Da li postoji neka razlika između čitanja i učenja i gledanja na filmu, kada neko odglumi? Koliko je bitno za tvoju generaciju ovakvo ostvarenje?

To je jako važno. Prije toga kad smo učili, mislim da mojim vršnjacima i nije to bilo tako bitno, a da sada svi stvarno znaju za Jasenovac zapravo i da im je ovaj film dosta pomogao.

Na temu ovog filma ima puno članaka, i lijepih i ružnih, ali svi se slažu oko toga da si bila sjajna, da je tvoj pogled bio najupečatljiviji. Kada si izgovorila da si iz Jasenovca, postala si kolektivni lik. U tvom liku smo se svi pronašli, u tvojim očima smo se svi ogledali. Kakav je osećaj, na neki način, biti predstavnik cijelog naroda?

Mnogo mi je drago što smo snimili ovaj film i što sam ja bila u njemu. Ovaj film je tu da pokaže pravu istinu i da mnogim ljudima otvori oči.

Razgovarala: Tijana Lekić