Христове ластавице

Гран при Међународног фестивала „Покров“ филму о Митрополиту Амфилохију — “Христове ластавице”

Документарни филм “Христове ластавице”, редитељке Јулије Бочарове (Русија), који говори о многострадалној Српској цркви у Црној Гори кроз живот славног епископа – Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, добио је Гран при XIX Међународног фестивала православног филма „Покров“ у Кијеву.

Захваљујући се на награди, редитељка Јулија Бочарова је казала да Гран при заправао припада Митрополиту Амфилохије, јер иако је екипа професионално одрадила посао са пуно љубави, молитве које су пратиле снимање овог филма су биле пресудне.

“Љубав коју је Митрополит Амфилохије дао свом народу, она му се вратила, а када се Владика упокојио, народ, цела Црна Гора, је клечала на магистралном путу којим је тело упокојеног Митрополита спроведено од Цетињског манастира до Храма Христовог васкрсења у Подгорици.. људи су стајали, благодарили и плакали. Просто да не можете да схватите шта се дешава, да ли је Васкрс или сахрана”, казала је редитељка, истичући да јој је много тешко да говори о Митрополиту у прошлом времену јер је за њу, као и за многе друге, он жив.

 

Mitropolit

Жири и публика  XIX Међународног фестивала православног филма „Покров“ изабрали су најбоље филмове, а победници су проглашени на завршној церемонији фестивала који је одржан у формату телеконференције у ноћи 21. на 22. октобар 2021. године.

Ове године фестивалске пројекције конкурсних радова одржане су у кијевском Дому биоскопа (11-14. октобар) и на сајту Покровкино (14-21. октобар). За 9 дана гледаоци су имали прилику да погледају 85 филмова редитеља из Јерменије, Белорусије, Бугарске, Босне и Херцеговине, Грчке, Грузије, Летоније, Русије, Србије, Словачке, САД, Украјине, Француске, Чешке. Према речима организатора, више од 1000 људи присуствовало је пројекцијама у биоскопу, 100 хиљада гледалаца из различитих земаља света придружило се онлајн прегледима.

Након дискусије и гласања жирија за најбоље филмове проглашени су:

у номинацији Играни филмови – Божји човек (режија Јелена Поповић, Грчка);

у категорији „Краткометражни филмови” – „Хлеб и со” (редитељ Арч-Аспет Шермазањан, Јерменија);

у категорији „Документарни филмови“ – ​​„Нисам рођен за рат“ (редитељ Владислав Робскиј, Украјина);

у категорији „Анимирани филмови“ – ​​„Галчонок“ (редитељ Марат Нариманов, Русија).

Награда публике додељена је документарном филму „О чему риба ћути” (режија Јелена Лобочева-Дворецкаја, Русија).

Специјална награда Андреја Бенкендорфа „За допринос развоју православне кинематографије“ додељена је студију Дњепропетровског регионалног дечијег и омладинског кино центра „Весњанка“ (Украјина).

Награду у знак сећања на познатог совјетског и православног редитеља Сергеја Лосева „За најбољу режију“ примио је Андреј Андрејев (д/ф „Пастири“).

Диплома „За најбољи документарни православни серијал” додељена је филму Оксане Марченко „Ходочасник” (Украјина).

Комплетна листа победника објављена је на званичном сајту Покров филм фестивала.

Извор: Православни живот

Превод Весна Девић