Prikaz 298. broja Svetigore

Hajdemo u Vitlejem: Prikaz 298. broja Svetigore

Sa dolaskom Božića, najradosnijeg praznika, Svetigora će obradovati svoje čitaoce zanimiljivim i sadržajnim 298. brojem. Ovaj obraznik za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske otvara Božićna poslanica SPC. „Božić je dan u koji nam se otkriva jedino novo pod suncem“, riječi su mitropolita Amfilohija iz božićne besjede, koja je jedna od tri teksta o Božiću u ovom broju. Dok Miloš Crnjanski ilustruje odnos velikog praznika i duha modernog vremena, Sveti vladika Nikolaj (Velimirović) nas zove „Hajdemo u Vitlejem“.

Tema broj dva ovoga broja je 200 godina od rođenja F. M. Dostojevskog, kojom se bave protojerej dr Nikola Marojević, protojerej Slobodan Lukić i dr Miodrag Čizmović.

Treća krupna tema, koja je načeta, o kojoj će se pisati u narednim brojevima, jeste kapela na Lovćenu, u koju čitaoce uvodi Rajo Vojinović tekstom „Rat s Lovćenskim Tajnovidcem“. Ovih dana štampano je obnovljeno i dopunjeno izdanje „Sumrak Lovćena“. Taj sumrak razgrću blistavi umovi, kakav je bio i pomenuti Miloš Crnjanski, a njegova uspomena „Njegošev grob“ publikovana je u novoj Svetigori.

U vezi sa godišnjicom  prenosa moštiju Svetog Vasilija Ostroškog iz manastira Ostrog u Nikšić, 21. decembra 2019, kada je svetitelj ustao u odbranu svetinja, jeromonah Vladimir (Palibrk) napisao je tekst „Sveti Vasilije i nasilje eklisijalnog inženjeringa“.  Ono što je Sveti Vasilije kod nas, to je Sveti Spiridon kod Grka, koji je  nedavno proslavljen, a na čijoj je proslavi na Krfu bio mitropolit Joanikije. Događaj je opisan u reportaži „Vjekovi ispunjeni Svetiteljevim čudesima“.

Svetigora je objavila drugi dio eseja prof dr Drage Bojović o problemu rodno-senzitivnih formi u srpskom jeziku; drugi dio izlaganja dr Vasilja Jovovića o Stojanu Kovačeviću; treći dio o moštima Svetog Haralampija mr Smilje Vlaović. Publikovana je i povijest o moštima Svetog Dimitrija u Italiji. Tu je i propovijed patrijarha Kirila „Zahvaljujem Bogu za značajne promjene u našem životu“.

Povodom štampanja kapitalne publikacije Jovana Markuša „Crna Gora kroz istorijska dokumenta – narod, jezik, Crkva i država“, Svetigora je prenijela riječ dr Gordane Krcunović.  Bogatstvo tekstova dopunili su arhiv i hronike iz Mitropolije.

Svetigorin pomenik upisani su primjeri čojstva našega doba – veliki ljekar dr Božidar Bojović i veliki epski pjesnik Božo Đuranović, koji su nas nedavno napustili.

Svetigora prenosi i razgovor sa Aleksandrom Ninković o našim velikanima iz naučnog svijeta koji su noseći vjeru u srcu promijenili civilizaciju. A svako od nas sa vjerom može mijenjati svijet, ma i na putu do hrama. U zapisu „Na putu do hrama“ đakon Pavle Lješković kaže da nas liturgija preobražava i ohrabruje da krenemo putem pokajanja. A iskreno biće preobraziće i same riječi: Mir Božji, Hristos se rodi, vaistinu se rodi!

Marija Živković