Mitropolit Novi

Herceg Novi: Mitropolit Amfilohije u nedjelju bogosluži u Hramu Svetog Teodora Ušakova

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služiće u nedjelju,16. avgusta, sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog pravednog Teodora Ušakova u Herceg Novom, sa početkom u 9 časova.

Crkva Svetog Teodora Ušakova slavi kao arhistratiga ruske vojske koji je svojim vrlinama zasijao kao vojskovođa i admiral, a hram na Savini njemu posvećen, podignut je na mjestu gdje je sahranjen veći broj Rusa, među kojima i mnogi ruski oficiri. Tu je svoj pokoj našao i ruski general-major Nikolaj Konratjevič Nikitenko, koji je bio komandant Sevastopolja.

Dan ranije, 15. avgusta, na dan slave zaštitnika grada Svetog arhiđakona Stefana, Visokopreosvećeni vladika Amfilohije će služiti Liturgiju u Crkvi Svetoga Spasa na Toploj. Nakon toga u 12 časova, u Njegoševoj školi će blagosloviti i otvoriti kulturnu manifestaciju “Trg od ćirilice” besjedom o Svetom Petru Cetinjskom, povodom 190 godina od njegovog upokojenja. Na otvaranju “Trga od ćirilice” pozdravno slovo će proiznijeti Stevan Katić, gradonačelnik Herceg Novog.