Iguman Metodije

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije

Hilandarski iguman Metodije – Sačuvajmo veru ali i savest bližnjeg

Ime: 28.03.2020 Iguman Hilandara Metodije; Opis: "28.03.2020_Iguman Hilandara Metodije". Tip: audio/mpeg

Na celoj Svetoj Gori, u svim manastirima, skitovima i kelijama, sinoć su služena svenoćna bdenja Svetom Sveštenomučeniku Haralampiju.

Iako se bdenja služe svake godine na njegov spomen 23. februara i on se spominje na otpustu svih svakodnevnih službi na Svetoj Gori, Sveštena opština je donela odluku da se sada posebno uznesu molitve Svetom Haralampiju, da izbavi svet od iskušenja i pošasti epidemije virusa sa kojom se svi suočavamo. Da nas zaštiti, kao u vreme zarazne bolesti koja je harala Svetom Gorom pre nekoliko stotina godina, kada se ukazao jednom svetogorskom starcu, sa rečima da ga je Presveta Bogorodica poslala da zaustavi smrt. Tada je smrtonosna zaraza napustila Vrt Presvete Bogorodice, a Sveti Haralampije je bio odabran da posvedoči ljubav Igumanije i Zaštitnice Atosa i poštedi monašku državu od stradanja.

Po svetogorskom tipiku i u Hilandaru je služeno svenoćno bdenje koje je počelo u 19.00 časova a završeno oko ponoći (po srpskom vremenu). Nakon toga je služena Sveta Liturgija u 5.30. Na jutrenju je iguman Hilandara, Visokoprepodobni arhimandrit Metodije proizneo posebnu molitvu koja se čita u slučajevima velike nesreće i zaraznih bolesti.

Za trpezom nakon Svete Liturgije, iguman Metodije je održao besedu u kojoj je rekao da je Sveštena opština Sveta Gora donela mudru i pobožnu odluku da se služi svenoćno bdenje Svetom Haralampiju

Po rečima igumana Metodija, u ova teška vremena kada su velika iskušenja, Crkva ne treba da bude isključiva. Ona treba da bude snishodljiva do izvesne mere, ne da ukine bogosluženja, ali treba da vodi brigu i o svojim članovima i o onima koji to nisu – kako bi čuvala njihovu savest.

Dakle, u ovim iskušenjima moramo da sačuvamo čvrstu veru i bogosluženje ali da, u isto vreme, imamo rasuđivanje i snishodimo drugima, čuvajući i njih i njihovu savest.