Hirotonija arhimandrita Jovana (Stanojevića ) za Episkopa humskog

Hirotonija arhimandrita Jovana (Stanojevića ) za Episkopa humskog

Životopis arhimandrita Jovana (Stanojevića ), izabranog Episkopa humskog, vikara Episkopa diseldorfskog i nemačkog

Arhimandrit Jovan (Stanojević)Jovan Stanojević je rođen na Vidovdan 1979. godine u Vukovaru kao treće dete Dušana i Boje (rođ. Milovanović). Na krštenju je dobio ime Radoslav. Odrastao je u Borovu gde je završio i osnovnu školu, nakon koje je u Vukovaru završio automehaničarski zanat. Sa blagoslovom blažene uspomene Episkopa osečkopoljskog i baranjskog Lukijana 1998. godine upisao je Bogosloviju „Sveti Arsenije I Sremac“ u Sremskim Karlovcima koju je završio 2004. godine. Episkop Lukijan ga je 16. septembra 2000. godine zamonašio u čin male shime, sledećeg dana rukopoložio u čin jerođakona, a 2014. godine u čin jeromonaha. Po blagoslovu nadležnog arhijereja 2004. godine je upisao osnovne studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kojem je diplomirao 2009. godine.

U toku osnovnih studija, od jula do decembra 2007. godine, boravio je kao gost u Eparhiji zapadnoameričkoj, gde je uz episkopa Maksima imao priliku da se upozna sa životom, misionarskim i drugim izazovima svete Crkve u Zapadnoj Americi. Po okončanju osnovnih studija nastavio je svoje usavršavanje na Grčkom pravoslavnom teološkom fakultetu „Časni Krst“ u Bostonu, kao i na univerzitetima u Minsteru, Birmingemu i Vupertalu gde je i doktorirao 2019. godine (https://www.editionen.uni-wuppertal.de/de/personen/assoziierte-kollegiatinnen-und-kollegiaten/stanojevic-jovan.html).

Radi kao naučni saradnik na Teološkom fakultetu u Vupertalu (https://www.kiho-wb.de/personal/jovan-stanojevic/) na istraživanju grčkih rukopisa knjige Otkrivenja (https://www.manuscripta-biblica.org/). Od 2018. godine po blagoslovu nadležnog episkopa Grigorija duhovnik je u Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj, u kojoj vrši sveta bogosluženja i propoveda. Govori engleski, nemački i grčki jezik.

Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske arhimandrit Jovan (Stanojević) je izabran za Episkopa humskog, vikara Episkopa diseldorfskog i nemačkog.