Хусеин Ефендија Хоџић

Хусеин Ефендија Хоџић: Свим срцем желим да напокон завлада мир и правда у Црној Гори

Обраћање Хусеина Ефендије Хоџића, имама у Херцег Новом за подручје од Рисна до Суторине, повјериоца Мешихата Исламске заједнице на пословима међунационалних и међуконфесионалних дијалога и помирења.

Поводом напада на просторије Исламске заједнице у Пљевљима, а када су за сада непозната лица каменовала просторије ИЗ и на истим оставила пријетеће поруке, као и поводом резултата парламентарних избора у Црној Гори, овим путем се обраћам јавности и медијима Црне Горе.

На пословима међунационалних и међуконфесионалних дијалога и помирења, ангажован сам већ пету годину као повјерилац Мешихата Исламске заједнице Црне Горе, али сам прије свега човјек, а онда и имам у Херцег Новом.

У свијетлу наведених догађаја, очекујем од свих политичких структура, и поражених и побједника на одржаним парламентарним изборима, да пораде на смиривању ексцесних тензија и ситуација.

Ово се посебно очекује од српског блока, а да не говорим да то треба да чине још више они из владајућих структура, посебно досадашњи бошњачки министри.

Дакле, прије свега, моје честитке побједницима.

Како су све земље бивше Југославије прошле кроз своје тешке ситуације и историјске тренутке, сада кроз њих пролази цијели народ Црне Горе. Ја саосјећам и разумијем све свјетоназоре народа мале, храбре Црне Горе. Свим срцем желим, као што желим и самоме себи, да напокон завлада мир и правда у Црној Гори. Поражени треба да честитају побједницима, а не да позивају на контра-митинге.

Побједа опозиције је чиста и поштена. То је свако ко је био посматрач рекао, али је то рекла и потврдила сама међународна заједница.

Досадашња власт и њени представници су још увијек обавезни да одржавају и спроводе ред и правду у Црној Гори.

Дакле, све до предаје власти, нападнуте малобројне скупине и малобројне народе треба да заштите управо они који још сједе у институцијама, који су још у садашњој власти, а не да то ради Дритан Абазовић из побједничке опозиције, коме овим путем честитам и захваљујем за његову храброст и солидарност, када се јуче појавио у Пљевљима да разговара са људима и да их утјеши.

Не могу а да не примјетим да је тамо требало да се први појаве властодршци, бошњачки министри, који вјероватно сада размишљају како ће да оправдају свој нерад или илегално стечену имовину.

Дакле, желим да кажем да је срамота ДПС-а, који би сада протестима да поврати оно што је витешком изборном борбом свих против свакога, изгубио, осим ако је најављени митинг опет оно што је био и Закон о слободи вјероисповести, нешто што је дошло од спољног фактора, да нас опет завади.

Побједнику се треба честитати.

Жао ми је и саосјећам са повријеђеним и пониженим у Пљевљима.

Оно што се догодило приликом демолирања просторија ДПС-а, мислим да је то ДПС сам себи урадио, тиме што је пред изборе зауставио аутобус Демократског фронта, како не би могао доћи до својих присталица. Да ли се народ Црне Горе тога сјећа?

Према томе, склон сам да вјерујем, да иконографије и национални искази не чине другим људима зло, већ би активна власт требало да пронађе починиоца и да опере свој образ, скине сумњу са себе да је подметнула кукавичје јаје, овог пута нажалост, овим сретним побједницима на посљедњим изборима.

Дана 2. септембра 2020. године