Iguman Sava Janjić

Iguman Sava Janjić o pokušajima Albanaca da otmu naše svetinje

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić istakao je danas da Srpska pravoslavna crkva i kosovski Srbi nemaju poverenja da vlasti u Prištini mogu da zaštite srpske svetinje i baštinu na Kosovu i Metohiji, i podsetio da se i skrnavnjenje 150 pravoslavnih svetinja i stotine grobalja dogodilo tokom prisustva mirovnih snaga u pokrajini.

Janjić je u objavi na Tviteru ocenio da prištinske vlasti nemaju moralnog i profesionalnog kapaciteta da zaštite srpsko nasleđe, i citirao vladiku raško-prizrenskog Teodosija da one teže da prisvoje srpsko nasleđe i učine Kosovo etnički čistom albanskom teritorijom.

On smatra da bi predaja baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu albanskim vlastima pre ili kasnije “rezultirala varvarskim scenama skrnavljenja koje su ekstremisti među kosovskim Albancima počinili tokom nereda 2004. godine”.

Janjić je podsetio da je uništavanje srpskih hrišćanskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i stotina pravoslavnih grobalja nastavljeno uprkos prisustvu međunarodnih mirovnih snaga.