Manastir Savina

Manastir Savina

Iguman savinski Makarije: “Žrtvom za drugoga nasleđuje se život vječni“

Ime: 07. 07. 2020 Otac Makarije savinski; Opis: Žrtvom za drugoga nasleđuje se život vječni Tip: audio/mpeg

Četvrta nedjelja po Duhovima liturgijski i molitveno proslavljena je u manastiru Savina. U nedjelju 5. jula jeromonah Makarije Iguman savinske Svete obitelji načalstvovao je Svetom liturgijom u manastiru Savina u Herceg Novom.

Otac Makarije je vjernike sabrane na svetom bogosluženju poučio je riječima liturgijske propovijedi, u kojoj je govorio o žrtvenoj ljubavi monahinje Jelene (Karavajeve), nekada poznate umjetnice, koja je, krajem prošlog vijeka u Francuskoj, svojim životom platila cijenu života osuđenice na smrt koja je imala dijete.

“Čovjek žtrvujući se za drugoga i živeći po Jevanđelju može zadobiti vječni život, jer Hrišćanstvo nije filosofija. Kroz mala djela čine se i ona velika, dok svako od nas, na onom mjestu na kome se zatekne pokazuje da li je u malome vjeran svom Gospodu“- kazao je otac Makarije, dodajući da u svakom vremenu ima živih primjera da je Sveto Jevanđelje živo i da je naš Bog, živi Bog Koji je uvijek tu.

“Gospod nikada ne odlazi od nas, samo je pitanje da li mi hoćemo da Ga primimo u svoje srca, a primamo Ga činjenjem jevanđelskih djela i to je jedini put, dok je sve van toga pakao i promašaj, praznina u kojoj nema suštinskog odnosa i susreta Boga i čovjeka“, -rekao je otac Makarije.
Savinski Iguman je kazao da samo čovjek koji se sreo sa Bogom može činiti jevanđelska djela. Samo Bogom čovjek može biti istinski milosrdan, a ne sujetan i gord, dok samo misli o sebi da je milosrdan.

“Tanka je linija koja razdvaja istinskog čovjeka, istinski život, istinsko Carstvo Božije od carstva laži, prelesti i mraka. Svaki čovjek koji dođe na ovaj svijet mora da polaže taj istit. Mora da izabere ili istinsku svjetlost ili odlazak u tamu. Istinska svjetlost je Gospod Isus Hristos, sa Kojim susret donosi istinsku svjetost, istinsku radost i blagovijest živog Svetog jevanđelja. Mi smo pozvani da, u svakom vremenu i događaju, svjedočimo Gospoda i zato nemamo opravdanja ako ne živimo po Njegovom zapovijestima. Nije Bog Taj Koji pravi razlike među ljudima. Mi smo ti koji biramo, da li ćemo živjeti svjetlošću Jevanđelja i vidjevši, kroz pokajanje, svoje nemoći, istinski zavapiti Gospodu, dobivši tako silu blagodati Duha Svetoga da možemo da ispunjavamo Sveto Jenanđelje i da po njemu živimo. Samo životom po Jevanđelju možemo osjetiti istinsku radost i pored svih teškoća, koje nas snalaze.

Slobodanka Grdinić