Косметска кандила

Косметска кандила CVI

Име: 17.12.2022-Kosmetska kandila-Ikonopisac Djordje Milankovic; Опис: Икона је свједочанство свих наших радости и тјескоба Тип: audio/mpeg

Иконописац Ђорђе Миланковић: “Икона је свједочанство свих наших радости и тјескоба“

 

Ђорђе Миланковић иконописац из Добрева (Косово Поље) био је гост Радија “Светигора“. Ђорђе је иконопис учио у Дечанском атељеу код дечанског монаха потоњег Владике Новобрдског Илариона (Лупуловића).

Осликавао цркве у Сушици, Бресју, а тренутно ради на осликавању цркве Светих Флора и Лавра у Липљану.

Са Ђорђем смо разговарали о његовим почецима у Дечанском атељеу и значају учења од најбољих иконописаца, о његовим узори у црквеном сликарству, о улози умјетности у животу Цркве данас, колико је икона битна и заступљена данас у умјетности као и о значају и суштини обнове и осликавања светиња на Косову и Метохији.

Иконописац Ђорђе Миланковић 1Иконописац Ђорђе Миланковић прича и о осликавању цркве Светих Флора и Лавра у Липљану, о овој Светињи и самом пројекту осликавања цркве као и о атмосфери после свих страдања која је тамо доживио народ и сама Црква.

Ђорђе је иконописао и у Крушевачкој епархији са благословом Владике крушевачког Г. Давида који је његов рад упоредио са сликарством из Пећке патријаршије.

Ђорђе је са нама подијелио и нека сјећања која је као десетогодишњи дјечак запамтио из ратних дешавања на Светој српској земљи Косову и Мертохији.

“Позивам наш народ широм свијета да дођу на Косову и посјете наше Светиње и да осјете да су овдје своји на своме. Шаљемо поруку и молитву да издржимо све што нам се дешава и да се српски народ који је избјегао одавде врати на своја вјековна огњишта“- каже Ђорђе Миланковић”.