Историјска читанка

Историјска читанка XII

Име: Istorijska Citanka 012; Опис: Емисија-Историјска читака Тип: audio/mpeg

Људи и вријеме, села и градови, сви за себе једна прича… Сви заједно читанка из које учимо. Историјска читанка!

Историјска читанка је емисија о људима и њиховим потомцима, о бившим и данашњим селима и градовима који су мјера људске вјере и љубави, о протеклом времену које је завјештање за будућност!

Владимир Владо Шипчић је био официр ЈВуО током Другог свјетског рата, а касније одметник кога су југословенске комунистичке власти прогласиле за „Непријатеља бр. 1“. Ратовао је на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Тако је привукао велику пажњу народа јер је бранио нејач и дијелио сиротињи колико год је могао.

Vlado SipcicНије желио да напусти отаџбину и оде са осталим четницима у избјеглиштво, него је остао на Дурмитору, гдје је провео године скривајући се по шумама и пећинама, доводећи комунистичке послушнике до лудила јер нико није могао да га нађе, а сам Владо Шипчић је долазио на њихове забаве, вашаре, зборове, кад год је хтио.

О њему су испјеване бројне јуначке гусларске пјесме, био је и остао витез Дурмитора и последњи краљев војник у отаџбини. Осветник са Пивске планине. Човјек који је још у раној младости за живота постао мит и легенда!