Иван Тоскић

Воштаница нашем драгом колеги, брату Ивану Тоскићу

Име: 18. 01. 2021 Ivan Toskic; Опис: Воштаница нашем драгом колеги, брату Ивану Тоскићу Тип: audio/mpeg

Иван Тоскић: “Роми немају ништа а имају све. Ми живимо у данашњем тренутку“

Поводом упкојења нашег драгог колеге, брата Ивана Тоскића у термину када смо на таласима нашег Радија емитовали његову емисију ,,Траг душе“ посвећену животу, култури и проблемима са којима се сусреће ромска популација у Црној Гори, из радијске архиве смо издвојили разговор који смо са братом Иваном снимили 8. априла 2020. године поводом Међународног дана Рома.

Иван Тоскић упокојио се у Господу 14. јануар 2021. године у Подгорици у 62. години. Био је аутор и уредник емисије „Траг душе“, која се више година емитујовала на таласима Радио ,,Светигоре“ у којој је Иван говорио о животу, култури и проблемима са којима се сусреће ромска популација у Црној Гори.

Иван Тоскић, по струци машински инжењер, био је писац, пјесник, хуманиста, прегалац ,који се током цијелог свог живота трудио да служи свом роду и један је од његових најбољих репрезентаната. Био је копрезидент Европске уније Рома, директор Демократског ромског центра, сарадник Радио Тивта…

Говорећи о својим сународницима често је истицао да “Роми немају ништа, а имају све: “Ми живимо у данашњем тренутку“.

Наш брат Тоскић је више пута наглашавао да је за Роме врло битно да постану православни народ.

“Ја као православни Ром мислим да је наша вјера најљепша у свијету. У том циљу ја и моја супруга превели смо и књигу Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија Нема љепше вјере од хришћанске на ромски језик “, говорио је Тоскић, изражавајући наду да ће, ако Бог да, када престане пандемија коронавируса, представити ову књигу намијењену прије свега младим Ромима.

Учествовао је 2018. године у молитвеном сјећању поводом 73 године од пробоја јасеновачких логораша и освештању Храма Светог пророка Илије у Млаки, општина Јасеновац. Том прилоком је говорио о страдању свог народа на овом стратишту и позвао све на узајамну љубав и поштовање.

Као директор Демократског ромског центра организовао је промоције, изложбе којима је указивао на тежак положај и страдање Рома кроз историју, тражећи начине да се он побољша. Са нашом Црквом је организовао више хуманитарних акција за Роме, али и њихових посјета црквама и манастирима Митрополије.

Иван Тоскић је сахрањен 15. јануара у родној Белој Паланци.

Вјечан спомен и Царство небеско нашем брату Ивану!