Ivanjdan Mileseva

Ivanjdan u Mileševi

Ime: 08.06.2020 Mileseva Ivanjdan; Opis: "08.06.2020_Mileseva Ivanjdan". Tip: audio/mpeg

Jedan od značajnih događaja iz istorije Crkve Božije na zemlji, rođenje Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg, molitveno je proslavljen 7. jula 2020. godine u Vaznesenjsko-mileševskoj obitelji.

Liturgijskim sabranjem predstojao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički g. Justin uz sasluženje Preosvećenog Episkopa mileševskog g. Atanasija, te arhimandritâ Damjana i Save iz Žičke i Leontija iz Mileševske eparhije, protojereja-stavrofora dr Predraga Puzovića, protojerejâ Igora Erića i Nikole Perkovića, protođakona Aleksandra Grujovića iz Žičke eparhije i đakona Ivana Savića. Za pevnicom su pojale sestre manastira Mileševe potpomognute dečijim horom Krasnica iz Čajniča.

Vernici koji su se postom i molitvom pripremali za liturgijsko zajedničarenje pristupili su Čaši Gospodnjoj i pričestili se Prečasnim darovima. Nakon zaamvone molitve u čast rođenja Svetog Preteče osveštano je slavsko žito i prerezan slavski kolač, koje preipremiše vredne mileševske sestre.

Prisutnima su se prigodnim besedama obratili oba Arhijereja. Najpre je Preosvećeni Episkop Atanasije, kao dobar domaćin, svima čestitao ovaj poseban veliki divan praznik, i nastavio: – Bog nas je sabrao da proslavljamo Njegove ugodnike, a danas da proslavljamo upravo Svetoga Preteču i Krstitelja Jovana, i sve što je vezano za njega, za njegovu ličnost. Najviše nas raduje to što je Bog uslišio naše molitve, pa je dao da se evo ovde u ovom svetom hramu Spasovom mileševskom redovno i dalje priziva ime Božije, proslavlja se Bog i sveti Njegovi. Ovde je molitva trajna, postojana, neprekidna. Naročito u ovo teško i bremenito vreme. To nas raduje, naročito sada kada slavimo osamstotu godišnjicu života, trajanja, svetljenja, ove svete crkve mileševske, ovoga manastira.

– Ali, i ovoga praznika i ovoga dana, sve nas rastužuje nepravedni progon Crkve Hristove, vernog naroda Božijeg na prostoru Kosova i Metohije, na prostoru Crne Gore, i na mnogim drugim mestima sveta. Znamo mi da kad prolazimo kroz tesnace i stradanja da postajemo jači. Ali je neophodno moliti se Bogu da izdržimo na ovom podvigu, da niko ne malaksa, da ne bude novih otpadanja. Rastužuje nas i to što oni koji čine progone nekako još nisu sposobni da uvide da su na krivom putu i da čine nešto bezbožno i nečovečno pa da se vrate na pravi put. Osećamo potrebu da se molimo, kako za one koji stradaju da izdrže na dobrom putu, tako i za one koji i dalje čine zločine da se pokaju, jer obeležje ovog praznika jeste da je Sveti Jovan propovedao pokajanje i spasenje, naglasio je Episkop Atanasije.

Episkop Justin zahvalio se na ukazanoj časti da služi danas u Mileševi Svetu Liturgiju: – Blagodarim što ste me pozvali da danas baš na ovom mestu, gde su mošti rodonačelnika roda našega Svetoga Save počivale tri i po veka i time oblagodatile ovaj prostor, ovaj narod, ovu crkvu Božiju u kojoj se sabiramo, da od Gospoda Boga ištemo ono što je na korist i spasenje naše.

– Vaš pastir je rekao tačno ono čime on živi. Pohvalio je ono što je za pohvalu, a istakao je ono što njega tišti. Sve to što njega boli i  tišti, boli i nas jer je to jedan organizam, jedno telo, kome je glava Hristos. Ali podsećam i sebe i vas da je Gospod rekao: Ištite najpre Carstvo Nebesko i pravde Njegove i sve će vam se ostalo dati. To je poslušao naš Sveti Sava i zbog Carstva Nebeskoga ostavio je svoj topli dom, roditelje, svoje imanje, svoju vlast, krunu koja ga je čekala, i otišao da se podvizava da bi zadobio to Carstvo Nebesko. Sveti knez Lazar takođe je pošao radi Carstva Nebeskog, jer kako on kaže: Zemaljsko je za malena carstvo, a Nebesko uvek i doveka.

– Kako je pripravio put Gospodu Sveti Jovan? Time što je govorio: Pokajte se jer se približi Carstvo Nebesko! Posle njega Gospod isto to izgovara: Pokajte se! I čitava Crkva naša govori o pokajanju. Pokajanje je, po rečima Svetih, kao drugo naše krštenje. Tu silu ima, istakao je Episkop Justin.

Nakon Božanske Liturgije svi su pošli u manastirsku trpezariju gde su sestre priredile trpezu ljubavi za sve sabrane proslavljače Boga i Njegovog ugodnika Svetog Jovana. Nakon posluženja i telesnog okrepljenja Episkop Atanasije je poveo goste u obilazak bogate riznice manastira Mileševe i potom sa Episkopom Justinom obišao gradilište i pokazao mu buduću veliku manastirsku radionicu.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, ukazanoj časti i bratskoj ljubavi, gosti su se zaputili natrag u Eparhiju žičku noseći sa sobom obilje prijatnih uspomena i utisaka.